Prevoznici tvrde da imaju velike probleme sa hrvatskim carinicima

Udruženje "Međunarodni transport" izdalo je upozorenje prevoznicima da zaobilaze Hrvatsku i da biraju alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije.
Prevoznici tvrde da imaju velike probleme sa hrvatskim carinicima
Foto: 021.rs
Kako navode, razlog za to je što je nekoliko stotina domaćih prevoznika za međunarodni drumski transport robe platilo u poslednjih dva meseca paprene kazne na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obeležja. 
 
Kako piše Politika, vozači tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obeležja naplaćuju kaznu i po 2.000 evra. 
 
Kako se navodi, poslovnom udruženju "Međunarodni transport" dnevno se sa istim problemom javlja po nekoliko prevoznika tražeći zaštitu i pomoć, zbog čega je na njihovom zvaničnom sajtu objavljeno upozorenje vozačima kamiona da izbegavaju Hrvatsku i potraže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije kako bi izbegli novčane kazne koje idu i do 7.000 evra, kao i pritvor za vozače koji odbiju da plate. 
 
Poslednjih nedelja ovaj problem koji traje još od početka godine je kulminirao, piše list i dodaje da niko iz državnih institucija zvanično nije reagovao sve do četvrtka, kada se oglasila Uprava carina, koja je navela da će svaki prijavljeni slučaj detaljno ispitati i da će dodatno pojačati kontrole na svim ispostavama i graničnim prelazima sa Hrvatskom. 
 
Predsednik "Međunarodnog transporta" Neđo Mandić rekao je da se to udruženje povodom ovog problema obraćalo i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu finansija, ali i da su pisali hrvatskoj vladi i ukazivali na probleme koje imaju sa carinskom administracijom na prelazu Bajakovo. 
 
"Prošle nedelje je jedan prevoznik iz Kruševca prevozio tursku robu za Sloveniju. Tovar je bio zapečaćen čeličnom plombom koja je postavljena u Turskoj. Hrvatski carinici su zaustavili kamion, dva službenika su pokušala da je skinu, ali pošto nisu uspeli doneli su pajser i pokušavali dok nisu iskrivili lim, slomili stub na kamionu i otvorili ciradu. I sve to naočigled vozača kome su potom saopštili da mora da plati kaznu od 2.000 evra", rekao je Mandić. 
 
On je dodao da se udruženje odmah obratilo Središnjem uredu Uprave carina u Zagrebu, ali je hrvatska carina poslala dva majstora da poprave oštećeni kamion kako bi roba nastavila put ka Sloveniji. 
 
"Ovo je po meni potpuno priznanje krivice i postupka hrvatskih carinika", rekao je Mandić.
  • Komsha

    17.08.2018 19:02
    Proveriti pricu pre objave
    Da li je neko proverio ovu pricu?
    Ovo je necija losa propaganda... Ko zna cija ideja da konstantno kvari odnose sa komsijama...
  • Manda

    17.08.2018 13:31
    Treba njima zabraniti ulaz u Srbiju pa neka svoju robu tamo prodaju a ne nama ovde u Srbiji,pa da vidis kako bi im bilo ovako nema smisla.Jos hoce pomoc od Srbije ja im nebi dao ni dinar neka trunu u ljepoj njihovoj.Iovako su bjedni i jadni.!
  • Milo

    17.08.2018 13:06
    Ihihihi
    RECIPROCITET BATO PA DA VIDIS GDE IDE VISE CIJA ROBA! majmuni Titovski vode ministarstva glume nekog jadnog Kalimera! Udri po svim kamionima sa njihovom robom pa da vidis sta ce da bude! Kreteni nesposobni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.