Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji

Prostor Balkana je sve atraktivniji za geološka istraživanja, a samo u Srbiji za raznim rudama traga više od 50 kompanija, od kojih je polovina sa stranim kapitalom.
Više od 50 kompanija traga za rudama u Srbiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
U zapadnoj Srbiji istražuje se jedinstveno nalazište novog minerala jadarita, a najviše dozvola izdato je kompanijama koje tragaju za zlatom i bakrom na jugoistoku zemlje.
 
"Trenutno se u Srbiji geološka istraživanja obavljaju na preko 120 lokacija. Država je vlasnik mineralnih sirovina tako da ima podatke i od kompanija koje su prestale da istražuju na određenim lokacijama", kaže Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike.
 
Za svaki kvadratni kilometar istražnog prostora kompanije plaćaju naknadu od 10.000 dinara, a korist imaju i lokalne samouprave u kojima se istražuje.
 
"Istraživanja mineralnih sirovina je važan posao za svaku državu iz više razloga - ekonomskih, strateških, a tu je i faktor razvoja koji je za svaku državu i ekonomiju nezaobilazan. Istraživanja ležišta mineralnih sirovina je skup posao i njima se najviše bave velike svetske firme, multinacionalne kompanije", navodi za RTS Vojin Čokorilo, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.
 
Geološka istraživanja su zakonom regulisana i ne mogu trajati neograničeno. Prema rečima geologa Dušana Podunavca, proces geoloških istraživanja je ograničen na osam godina. U startu se rešenje dobija na tri godine sa mogućnošću produženja.
 
Istraživanja multinacionalne kompanije "Rio Tinto" kod Loznice pokazuju da bi naša zemlja mogla da pokrije deset odsto svetskih potreba za traženim mineralima litijumom i borom, a kanadski "Nevsun" otkrio je jedno od najbogatijih nalazišta bakra i zlata kod Bora. Značajne resurse pokazuju i istraživanja kod Baljevca na Ibru.
 
"Tu istražuje kompanija 'Balkan gold', ona istražuje borate, postoje indicije, postoje potencijali u vezi sa tim istraživanjem, nije još došlo do verifikacije rezervi da bismo mogli precizno da kažemo koje su to rezerve", kaže pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković.
  • IvicabezMarice

    18.08.2018 18:10
    Iiii tako pocinje i poslednja cedjenja srbije.
  • Rudar

    18.08.2018 18:02
    Nasa zemlja je najbogatija Glupanijumom.
  • Radojica

    18.08.2018 16:17
    Radovan III
    Neka iskopaju Metro, a onda neka puste kanalizaciju u suprotni smer...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.