Srbija sprema novi zakon o računanju vremena

U jeku evropske rasprave o eventualnom ukidanju pomeranja kazaljki sata, Srbija se sprema da napravi zakon o računanju vremena.
Srbija sprema novi zakon o računanju vremena
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", cilj tog zakona je da se utvrdi jedinstveno računanje vremena na celoj teritoriji Srbije.
 
Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa, a on predviđa da građani Srbije i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke na satu pomere za jedan sat unapred. Taj sat će se vraćati unazad poslednje nedelje oktobra. 
 
Međutim, pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija. Poslednji Zakon o računanju vremena kod nas je usvojen 2006. godine. 
 
Podsetimo, poslednjih meseci u EU se vodi polemika oko ukidanja letnjeg računanja vremena, zbog čega je i sprovedena velika anketa među građanima Unije, koja je pokazala da je većina ispitanih stanovnika za ukidanje pomeranja kazaljki sata. 
 
Uvođenje letnjeg i zimskog računanja vremena započelo je zbog uštede električne energije, ali su najnovije studije pokazale da su te uštede zanemarljive dok su posledice pomeranja kazaljki sata po zdravlje ljudi značajne.
  • Jogi Letač

    20.08.2018 23:10
    Draga Dada, obnovite znanje iz geografije, Srbija je u ispravnoj vremenskoj zoni, Španija nije. Proverite da li nulti meridijan (onaj što prolazi kroz Grinič) seče i Španiju. Nulti meridijan predstavlja sredinu zapadnoevropske zone. A zašto je Španija u srednjeevropskoj zoni, pitajte Franka, on je valjda hteo da bude u istoj zoni sa kompanjonom Hitlerom.
    Inače, što se tiče novog zakona, stvarno ne znam šta će biti drugačije, ukoliko ne dođe do ukidanja letnjeg vremena u EU. Inače trenutni zakon ima ukupno 5 (pet) članova, mo'š misliti koliko posla ima oko pisanja novog. Verovatno im smeta što je donet još u vreme postojanja Srbije i Crne Gore.
  • Dada

    20.08.2018 18:36
    Promašena zona
    Mi, pobogu, smo u pogrešnoj vremenskoj zoni. Za početak. Što to ne srede?? Kod nas sati kao u Madridu, pa je l to normalno??? Zato tamo mrak pada leti u pola deset, a ovde u pola 8, zimu da ne spominjem, budis se po mraku, vraćaš se s posla po mraku... Fuj.
  • Gloria

    20.08.2018 15:18
    Mi smo na pocetku vremenske zone i nama odgovara da pomeramo sat. Pogotovo od kada se prešlo na evropsko radno vreme. Šta vredi što sunce izadje u četiri sata leti kada mi radimo od devet? Pomeranjem leti dobijemo više sati kada je dan po povratku sa posla. Ali ovi naši o tome ne misle, samo prepišu ono što drugi rade iako geografski nismo u istom položaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.