Danas: Država subvencioniše Hestil, čime krši pravila EU

Država Srbija tajno pruža nedozvoljenu pomoć kineskoj kompaniji Hestil Srbija, koja je vlasnik smederevske železare, kako bi na taj način njeno poslovanje veštački učinila profitabilnim, saznaje "Danas" u dobro obaveštim zapadnim diplomatskim izvorima.
Danas: Država subvencioniše Hestil, čime krši pravila EU
Foto: Pixabay
Ti izvori tvrde, kako piše "Danas", da ugovor koji je Vlada Srbije potpisala 18. aprila 2016. sa Hestilom, a koji je objavljen na sajtu Ministarstva privrede, sadrže i tajne delove koji nisu predočeni javnosti.
 
Navodi se da zapadne diplomate veruju da je model netransparentne pomoći, koji je u suprotnosti sa pravilima i zakonskim ograničenjima u EU, dogovoren tokom pregovora o privatizacji Železare Smederevo, kako bi bili zadovoljeni prohtevi kineske strane.
 
Tajni delovi kupoprodajnog ugovora, kako tvrdi izvor "Danasa", regulišu na koji način, protivno EU normama i interesima gradjana Srbije, vlada pruža finansijsku i drugu podršku poslovanju železare u vlasništvui Hestila.
 
Ta pomoć je, navodi list, "doprinela munjevitom, gotovo neshvatljivom uspehu kineskog menadžementa koji je železaru 'preko noći' učinio profitabilnom iako je ona decenijma bila gibitaš".
 
"Danas" podseća da je Ministarstvo privrede prošle godine demantovalo da je bilo šta u ugovoru o prodaji imovine železare sakriveno od javnosti. Izvori tog lista ističu da tajni delovi ugovora sa Hestilom omogućavaju toj kompaniji da po potrebi prisvaja imovinu države koja joj je potrebna, odnosno da ne plaća svoje obaveze i tako poslovanje čini profitabilnim.
  • Sojic

    20.08.2018 16:14
    Tuga
    Raspascemo ze kao potporni zid na koridoru 10

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija