Tomislav Nikolić neće da se iseli iz vile na Dedinju

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i posle skoro godinu i po dana od odlaska s funkcije šefa države odbija da se iseli iz rezidencije u Užičkoj 23, saznaje nezvanično "Blic".
Tomislav Nikolić neće da se iseli iz vile na Dedinju
Foto: Medija centar Beograd
Nikolić sa suprugom Dragicom živi u vili na Dedinju od 800 kvadrata iako mu prema funkciji predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, na kojoj je sada, luksuzna rezidencija ne pripada. Uprkos tome, Vlada Srbije ne pokreće pitanje njegovog iseljenja.
 
Uoči predsedničkih izbora, aprila 2017. godine, bilo je reči o tome hoće li se Nikolić drugi put kandidovati. Kako je procena bila da nema šanse da pobedi u prvom krugu, što je bio najznačajniji kriterijum za kandidaturu, Nikolić je rekao da će se povući, ali je imao uslov - da nastavi da živi u Užičkoj 23.
 
- Samo mu je vila bila važna i tada mu se izašlo u susret. Mislili smo da će posle izvesnog vremena sam shvatiti da mu tu nije mesto, međutim, to se nije dogodilo. U planu je bila i rekonstrukcija luksuznog zdanja, čak je bio raspisan i tender za saniranje krova i unutrašnjosti pomoćnog objekta u okviru kompleksa, ali se od toga odustalo. Postojao je zahtev za određenim adaptacijama, septembra prošle godine Uprava za zajedničke poslove je raspisala tender za izvođača radova, ali se u međuvremenu, pod pritiskom, od te zamisli odustalo - navodi sagovornik "Blica".
 
Kako prenosai Blic, Nikolićima je sugerisano da bi bilo dobro da se isele, da svakim produžavanjem boravka u Užičkoj šalju lošu sliku, ali oni zasad ne razmatraju tu mogućnost.
 
Za održavanje luksuznog objekta, te za račune za struju, obezbeđenje i za osoblje koje je angažovano da bi pomagalo porodici bivšeg predsednika, iz budžeta Srbije mesečno se izdvaja oko pet hiljada evra.
 
Ni zakonom, kao i nijednim pravnim aktom nije precizirano do kada predsednici nakon isteka mandata treba da se isele iz rezidencijalnog objekta, ali su Nikolićevi prethodnici to činili odmah nakon prestanka mandata.
 
Situacija je konfuzna pošto Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije određuje vilu u Užičkoj 23 isključivo kao "rezidenciju predsednika Republike", bez mogućnosti da neki drugi organ ili lice zatraži tu vilu na korišćenje. Inače, zakon kaže da bivši šefovi države nakon isteka mandata uživaju u određenim privilegijama. Neke traju samo šest meseci do godinu dana po isteku mandata, dok se druge mogu odužiti i na više godina, pa i decenija, a sve u zavisnosti od okolnosti.
 
Neke od privilegija su počasni naziv "bivši predsednik Republike“, pravo na 80 odsto predsedničke plate dok se ne zaposli ili ne ode u penziju, pravo da se vrati na posao koji je radio pre nego što je izabran na funkciju u roku od tri meseca. Bivši šefovi države imaju i pravo na kancelariju, savetnika i sekretara onoliko koliko im je trajao mandat, isto toliko i na službeni automobil sa vozačem. Obezbeđenje zadržavaju godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno. Mogu da putuju sa diplomatskim pasošem i imaju pristup arhivama iz vremena dok su bili na funkciji.
 
Boris Tadić je tokom dva mandata živeo u kući u Lackovićevoj ulici, a iselio se odmah po prestanku funkcije. Milan Milutinović nije koristio rezidenciju, ali je zato Slobodan Milošević otkupio vilu u Tolstojevoj 33 na Dedinju za 2.000 nemačkih maraka.
  • Mico

    22.08.2018 12:32
    Naravno, nemam izbora nego da razmisljam o Tomi ili o Brisu. Bice da si ti prilicno ogranicen?
  • Miloš

    22.08.2018 02:32
    Lažete za Slobu
    Sloba u je platio 22 miliona. To je činjenica. Ispustili ste samo 000 nule. I jedini je koji e krao od naroda o narodu vratio šta je pokrao. Ni prije ni kasnije se neće desiti ništa slično.
  • Ivan

    22.08.2018 00:18
    I dalje potvrđuje svojim ponašanjem da je prost, sitan i stiničav čovek... daleko od nekoga ko je imao privilegiju da bude predsednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.