Uhapšen lider Četničkog pokreta u Srbiji

Bratislav Živković, poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je zbog sumnje da je organizovao učestvovanje u ratu u inostranstvu, potvrđeno je u MUP za Radio Slobodna Evropa (RSE).
Uhapšen lider Četničkog pokreta u Srbiji
Foto: Pixabay
Navodi se da je policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsila Živkovića "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi". Određeno mu je zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden tužilaštvu.
 
Živković je obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana. Državljani Srbije su u Ukrajini obuhvaćeni istražnim postupkom zbog napada na ukrajinske snage u oblastima Donjeck i Luganjsk kao deo ekstremne desničarske organizacije "Unité Continentale", navodi RSE.
 
Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina. Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.
 
U februaru ove godine Viši sud u Beogradu doneo je 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. Četvorici su izrečene zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.
  • Paralela

    24.08.2018 06:23
    Kad sam bio mali
    Biti španski borac je nekad bilo nešto prvorazredno pozitivni i isticano je za veliki ponos.
    Danas bi to bilo krivično delo.
  • White Power

    23.08.2018 22:23
    Čeda na određeno vreme
    Po nalogu lajao, po nalogu ućutao-klasični udbaš za jednokratnu upotrebu.
  • Marko

    23.08.2018 21:57
    Ignorišite ovog lika. Da se nije nagodio sa bezbednjacima odavno bi bio u zatvoru. Ovako samo zavodi ljude i unosi pometnju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.