Ukidaju se kazneni poeni za beneficirani radni staž

Do kraja godine svima koji su tokom radnog veka imali beneficiran radni staž, biće ukinuti kazneni poeni za penzije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Ukidaju se kazneni poeni za beneficirani radni staž
Foto: 021.rs
To znači da će im se smanjivati potrebne godine života srazmerno godinama staža. Ovo neće važiti za radnike preduzeća u restrukturiranju, niti za bilo koje druge, već samo za one koji su imali beneficije, rekao je Đorđević za "Novosti". To znači da ako se zaposlenom na godinu dana računa 18 meseci staža, za 12 godina rada na takvom mestu on će imati 18 godina staža, tako će mu se za tih šest beneficiranih godina umanjiti broj godina života neophodnih za penziju.
 
Ovakvi uslovi, prema njegovim rečima, važiće za vatrogasce, policiju, vojsku, rudare...
 
Pravo će moći da ostvare svi, bez obzira na to da li su već u penziji ili tek treba da idu. Razlika se neće uplaćivati retroaktivno, već od trenutka kada se usvoji uredba, kazao je Đorđević.
 
Kada je reč o socijalnim kartama, on je rekao da će izrada početi sledeće godine, a sistem će moći u potpunosti da funkcioniše tek posle 2020, kada se, recimo, završi popis katastra, pa poreska uprava dodeli rešenja.
 
"Koristićemo samo merodavne podatke. To su informacije iz PIO fonda, o invalidima, dečja zaštita, poreska uprava, katastar...", naveo je Đorđević.
  • Xyz

    27.08.2018 17:25
    Zasto
    Ako imaju beneficiran staz i to je doviljno za punu penziju zasto su kaznjeni oni koji su odradili posteno ceo staz a nemaju godine zivota koje je zakonodavac predvideo-65? Dokle vise razlicitih arsina? Obicnim smrtnicima se racuna prosek na osnovu celog staza uz kradju staza do 2004 kada je zakonom bila obaveza da se staz upisuje u satima a neko pametan je to sada pretvorio u dane i tako ukrao po 2 meseca od svake godine a oni sa beneficiranim su nagradjeni i sa godinama staza a i sa prosekom za penziju od samo poslednje godine rada.Nije li vise dosta kradja?!!!
  • Vlada

    27.08.2018 10:24
    a da se ukine beneficirani staž za one koji to realno nisu zaslužili?
    od šalterskih službenika pa na dalje!
  • Žena_majka_robinja

    27.08.2018 10:08
    NE-KAZNA za pun staž!!!
    Napokon! Sledeći korak neka bude UKIDANJE kaznenih poena za one koji imaju PUN staž? Kako se samo toga neko dosetio - da kažnjava one koji su i više nego pošteno odradili svoje?!! A mi svi ćutimo! Zašto se oni, (tj. mi) kažnjavaju? Zato što su mladi počeli da rade? Zar nije dovoljno što su na njihovo ime uplaćivani penzioni doprinosi 40 godina?! Malo vam je 40 godina?!!!
    A ono što nam "poklanjate" 2 godine staža za rođenje trećeg deteta... Kako to tek lepo zvuči, ali samo na papiru...!!! Sve u svemu, ako se nešto ne promeni, ja ću sa fakultetskom diplomom i troje dece imati 43 godine staža! Ako neću da imam kaznene poene... A neću!!! Daj bože-zdravlja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".