Major Gligić: Marketingom se ulepšava stanje u Vojsci i laže narod

Donedavni major Vojske Srbije Dragan Gligić smatra da stanje u Vojsci nije ni približno onakvo kakvo je bilo nekad, da se putem marketinga "laže narod", dok je istina drugačija i da sve više vojnika po ugovoru, podoficira i oficira odlazi, zbog čega je nedavno i sam dao otkaz.
Major Gligić: Marketingom se ulepšava stanje u Vojsci i laže narod
Foto: 021.rs
Gligić, koji je 21. jula zvanično napustio Vojsku i sada radi kao vozač kamiona, smatra da narodu ne može da se objasni kakvo je stvarno stanje.
 
"Preko televizija se serviraju priče da vojnik ima dva para čizama, a on to kupuje na buvljaku, a da ne pričam tek o uniformama", tvrdi Gligić.
 
On je FoNetu rekao da su mu mnoge kolege dale podršku jer znaju da je istina sve što je napisao u zahtevu za prestanak profesionalne službe, ali ne smeju da javno istupe.
 
"Neko ne dozvoljava da se promeni na bolje", ocenio je Gligić.
 
Kao nekadašnji pripadnik Treće brigade Kopnene vojske sa sedištem u Nišu, on napominje da je u obrazloženju otkaza napisao samo deo istine o stvarnom stanju u vojsci, jer je za celu istinu potreban "malo veći roman".
 
Kako kaže, starešine ponižava i to što, kada dolazi načelnik Generalštaba ili bilo ko od generala i državnih zvaničnika, moraju da budu po kancelarijama i ne smeju da izlaze napolje.
 
"Ne znam razlog zašto je to tako. Ako oficir mora da se krije od svojih generala da ga ne bi videli na pisti, zašto bih ja to radio? Pa mi smo ti koji državu branimo", naveo je Gligić.
 
On je 1991. godine, kao vojnik na služenju redovnog roka, učestvovao u borbenim dejstvima u Hrvatskoj. Po završetku Vojne akademije, 1997. godine, raspoređen je na Kosovo, u 549. mehanizovanu brigadu koja je podnela najveći teret rata 1999. godine i odlikovana je Ordenom narodnog heroja.
 
Kako smatra Gligić, tadašnje Vojske koja se suprotstavila NATO više nema, a u proteklih 10 godina u Vojsci nema ni prave obuke nego je bitno da su sređene prostorije i čist krug.
 
"Obuka je samo kad treba televizija da snimi ili da se prikaže nekoj stranoj delegaciji", navodi on.
 
Kao jedan od primera kako se u Vojsci napreduje on je pomenuo slučaj oficira koga je, kao vojni policajac, hapsio na Kosovu, zbog toga što je dezertirao sa položaja sa čitavim vodom kojim je komandovao.
 
"Taj čovek je danas, nažalost, pukovnik. Zar treba takve oficire da nagrađujemo", upitao je Gligić.
 
On je pomenuo i da je petnaestak dana pre njega Vojsku napustio major iz iste brigade koji je bio mnogo mlađi. Govoreći o marketingu kojim se ulepšava stanje u Vojsci, Gligić je ocenio da se zbog toga ljudi najviše i prijavljuju za profesionalne vojnike, ne znajući kakav ih posao čeka i koliko je težak.
 
Od kada vozi kamion za privatnu firmu iz Beograda, Gligić kaže da se zdravstveno mnogo bolje oseća, jer ne postoji dizanje tenzija, već se radi tačno koliko je propisano.
 
Podsetimo, stanje u Vojsci je već neko vreme loše. U proseku Vojsku dnevno napuste dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice. 
  • Janko

    31.08.2018 19:01
    Činjenice
    Ima problema i to je činjenica ali i normalna pojava kada se nešto sistematski od 2000. uništavalo, teško je preko noći ispraviti, popraviti,izmeniti, ustrojiti. Činjenica je i da se u poslednje vreme stanje poboljšava, primanja ne mnogo ali rastu godišnje, kupuje se nova tehnika, isto ne mnogo ali svake godine po nešto i sve više, ali to nikog ne interesuje i to nije za neke vest kao što nije bila vest da se do pre par godina gotovo sve što je vredelo u vojsci rasprodalo, raspadalo, istopilo ili pokralo, o korupciji koja je eskalirala posle petooktobarskih promena 2000. i koja se gajila, da ne govorimo.
    Ono što možda i najviše iritira jeste da oficiri koji odu u penziju ili napuste vojsku, naprasno dobiju hrabrost i "progovore" o problemima o kojima su do juče ćutali i klimali glavom !
  • Izviđač

    31.08.2018 11:29
    Kada se vide oficiri koji prihvataju odlikovanja od ministra dezertera, jasno je kojim stručnim i moralnim kvalitetima će ,u slučaju potrebe, braniti narod i domovinu.
  • Pupi

    30.08.2018 03:45
    Tuzno je slusati budale koje se pale na vojsku a da nam ni jedan aspekt drustva ne funkcionise. Vojska nas ne moze odbraniti od nas samih, od unutrasnjeg kancera.
    A kancer je metastazirao jos davnih dana.

    Problem je sto svaka budala misli da je akademik, da je zasluzna za nesto posebno, da je pametna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.