Svi građevinski proizvodi će morati da imaju deklaraciju

Svaki građevinski proizvod napravljen u Srbiji moraće da ima jasnu deklaraciju i znak da je proizveden u skladu sa međunarodnim i domaćim standardima, novine su predloga Zakona o građevinskim proizvodima koji je ušao u skupštinsku proceduru.
Svi građevinski proizvodi će morati da imaju deklaraciju
Foto: 021
Tako će 1.200 različitih građevinskih proizvoda napravljenih u Srbiji, poput vrata i prozora, građevinskih blokova, vodovodnih cevi, najzad biti jasno deklarisano, što do sada nije bio slučaj.
 
Zbog toga što je domaće zakonodavstvo u toj oblasti neusklađeno sa evropskim, srpska industrija građevinarstva kao i rad sertifikacionih kuća u ovoj oblasti, godinama nisu konkurentni na tržištu Evropske unije.
 
"Domaći privredni subjekti koji su svoje poslovanje već prilagodili propisima EU i već posluju na tom tržištu, imaju dodatne troškove jer svoje proizvode moraju da usklade i sa domaćim zakonodavstvom, koje je u odnosu na evropsko u najvećoj meri zastarelo", navodi se u objašnjenju predloga novog zakona.
 
Koliko je ovaj propis značajan za industriju svake zemlje možda najbolje ilustruje podatak da je nakon usklađivanja svog zakonodavnog okvira sa evropskim standardima, Slovenija u oblastima proizvodnje betona, agregata i betonskih proizvoda, a u periodu od 2002. do 2006. godine, povećala broj firmi u ovoj oblasti za sedam procenata. Prihod od prodaje proizvoda slovenačkih preduzeća na teritoriji EU skočio je u tom periodu za čak 80 procenata, a broj preduzeća iz oblasti građevinarstva se povećao za 25 odsto.
 
Novim zakonom biće uređeni uslovi za stavljanje na tržište građevinskih proizvoda i izrada deklaracije o performansama, stavljanje znaka usaglašenosti na građevinske proizvode, kao i obaveze preduzeća prilikom proizvodnje, prodaje, distribucije...
 
Pravila će važiti za proizvođače, uvoznike i distributere građevinskih proizvoda, laboratorije, sertifikaciona tela, projektante, izvođače radova, lica koja obavljaju stručni nadzor u toku građenja objekata, odnosno izvođenja radova, ali i državne organe i investitore.
 
Svaki građevinski proizvod koji se se nađe u prodaji moraće da prati deklaracija o performansama, u pisanoj ili elektronskoj formi. Takođe, na materijalu će morati da stoji i srpski "znak usaglašenosti" koji, kako se navodi u predlogu zakona, mora biti vidljiv, čitljiv i neizbrisiv.
 
Inspektori će imati ovlašćenja da sve proizvode unište ukoliko nemaju "nalepnicu" o kvalitetu i bezbednosti.
 
Propisane su i kazne za preduzeća od 100.000 do 2.000.000 dinara ako budu prodavala nedeklarisani građevinski materijal, a određene su i druge kazne za nesavesne proizvođače, trgovce ali i nadležne agencije za proveru kvaliteta materijala.
 
Jedan od osnovnih razloga za donošenje ovog zakona je i ispunjavanje obaveze usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije iz Pregovaračkog poglavlja 1 o slobodnom kretanju robe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.