Nema ukidanja penala za prevremenu penziju

Ministar za rad i zapošljavanje Srbije Zoran Đorđević rekao je da je Socijalno-ekonomski savet (SES) prihvatio izmene zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se ukida Zakon o smanjenju penzija, ali da ostaju penali za prevremeno penzionisanje.
Nema ukidanja penala za prevremenu penziju
Foto: Pixabay
"Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija, kada se stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) i on je sada stabilan, jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond (MMF)", rekao je Đorđević. Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim su one smanjene, donet je 2014. godine, a njime su umanjene penzije iznad 25.000 dinara. 
 
Đorđević je naveo da nisu ukinuti penali penzionerima koji su prevremeno otišli u penziju, kada napune 65 godina života kako su tražili sindikati, jer bi to, kako kaže, "dovelo sistem u novi problem". 
 
"Da su ukinuti penali onima koji odu u penziju pre 65. godine života i 40 godina radnog staža, verovatno bi bili zatrpani zahtevima za prevremeni odlazak u penziju", rekao je Đorđević. Smatra da bi veći problem od trenutnog troška bio koliko bi to pravo u budućnosti ljudi koristili. 
 
Izmenom zakona, oni koji su imali beneficirani radni staž, prema njegovim rečima, moći će da odu u penziju i sa 50 godina života kada namire 40 godina staža i neće biti zbog toga kažnjeni penalima, već će dobiti punu penziju. 
 
"Po sadašnjem zakonu, na primer, piloti koji imaju pravo na beneficirani radni staž i za godinu dana im se računa 18 meseci, nisu mogli da se penzionišu ako imaju 50 godina života, a nakon ove izmene će moći", rekao je Đorđević. 
 
On je istakao da su uvedene još neke novine u zakon i da se privremena rešenja za penziju više neće izdavati, kao i da će se ukinuti obrazac M-4. 
 
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da sindikati nisu zadovoljni činjenicom da nisu ukinuti penali onim penzionerima koji su "silom prilika zbog gašenja firme prevremeno oterani u penziju". 
 
"Reč je o ljudima koji su izgubili radna mesta, a pre toga su primali minimalac i od kada su otišli u prevremenu penziju obračunavaju im se kazneni poeni i posle namirenja 65 godina života", rekao je Orbović. SES je, kako je rekao, inicirao ukidanje kaznenih poena pre više od godinu dana ali to ne dozvoljava MMF.
  • Milan

    07.02.2019 00:25
    Penali - prevremena penzija
    Ako treba posle 40 godina staža još da pomognemo državu neka bude, ali bilo bi pošteno da se penali za prevremen odlazak u penziju ukinu kada navršimo 65 godine starosti. Ako to ne urade biće isto kao i za struju, poreze, grejanje. Onog ko ne plaća mole da uplati, skidaju mu kamatu i prave reprograme a redovne platiše su ovce za šišanje. Znači imaš 15 godina staža i ideš u penziju sa 65 imaćeš istu penziju kao neko ko je počeo da radi sa 18 i ide u penziju sa 40 godina staža - u 58 godini.
  • kragujevcanin

    29.12.2018 12:10
    umanjenje
    Onaj ko je studirao do 35-40te godine , danas donosi ovakve zakone jer on
    NIKAD ne moze da napuni 40 godina radnog staza pa kaznjava nas koji smo na vreme zavrsili skole i UPLACIVALI 40 godina penziono i izdržavali tadašnje penzionere, pa sad i kad treba da odemo u zasluzenu i zaradjenu penziju opet moramo da izdržavamo ove iste koji su doneli ovakav zakon jer oni nikada ne bi mogli da napune penzioni fond .
  • MIODRAG BOSKOVIC

    01.12.2018 20:26
    penali
    stvarno sramota,dokle cemo da slusamo MMF .pa ne trebaju nam ministri jer za nas je MMF sve a kod rada kazu treba raditi i samo raditi.Pa ko nam je kriv sto smo mladi poceli da radimo.zato nas kaznjavaju a ove neradnike (narkomane i ulicare nagradjuju)Njima je dovoljno da nakupe godine starosti i malo staza i eto im penzija.Bruko drzavo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.