Oktobarske penzije bez umanjenja

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će, između ostalog, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018. godine.
Oktobarske penzije bez umanjenja
Foto: 021.rs
Među izmenama zakona, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti bez umanjenja, kaže se u saopštenju sa sednice Vlade. 
 
Novim zakonom, kako se navodi, biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije. Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za one sa beneficiranim stažom. 
 
"Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond. Ovo je prvi zakon od 2001. godine, a bilo je tačno pet izmena do sada, koji ima sve pozitivne izmene koje su u korist penzionera i budućih penzionera“, rekao je ministar rada Zoran Đorđević.
 
Takođe, među novinama je i utvrđivanje načina određivanja godišnjeg ličnog koeficijenta za osiguranike koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranici i raseljena lica). Takođe, smanjiće se i broj privremenih rešenja promenom načina obračuna poslednje godine staža osiguranja.
  • Bns

    07.09.2018 06:55
    Izbori
    Jesu li to izbori u zimu ii na proleće?
  • Veki

    06.09.2018 20:06
    Znači Orbović i Sindikat ništa nisu uspleli? Ne znam koga oni štite, nas radnike i buduće penzionere nikako.
  • Mile

    06.09.2018 19:56
    Da Skupština donosi zakone. Međutim, kako je kod nas sve pomereno iz ležišta, nadležnost Skupštine da donosi zakone zamenjena je sa njenim pravom da proglašava predloge vlade, bez rasprave, zakonima. Ta promena nadležnosti Skupštine izvršena je tako što vladajuća većina u Skupštini podnosi najčešće suvišne amandmane i time uskraćuje mogućnost manjini opozicionih poslanika da o predlozima raspravljaju. Zato je autor članka suštinski u pravu kad vladu proglašava za donosioca zakona, iako je formalno u krivu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.