Kocijančičeva: Dijalog nije propao

Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave, izjavila je predstavnica za štampu evropke komesarke Federike Mogerini. Maja Kocijančič je izjavila danas da se pregovori moraju nastaviti s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i međunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva".
Kocijančičeva: Dijalog nije propao
Foto: 021.rs
Ona je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima. 
 
Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograda i Prištine propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele među članicama EU. 
 
Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na međunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja". Takođe je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je. 
 
Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se iduće godine dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanac može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančičeva je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu. Dodala je međutim da ne može davati nikakve rokove, "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".
  • REBEL_NS

    11.09.2018 04:48
    DOKLE
    Nije govno nego se pas posrao...
  • Dule

    10.09.2018 23:41
    Ama' idite u .....
    Trla baba lan, nama je sve gore a razne Kocijancici, Joksimovic i slicni od ovoga prave velike novce za sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.