Brnabić: Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine punopravni član CERN-a

Premijerka Ana Brnabić, koja boravi u poseti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), posetila je danas i laboratoriju projekta "Atlas" i poručila da se nada da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravni član CERN-a.
Brnabić: Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine punopravni član CERN-a
Foto: Pixabay
Ona je navela da na tome radimo već dugi niz godina i da je jedan od benefita upravo da studenti i naučnici iz Srbije, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima CERN-a.
 
"To je ono što neće uticati na odliv mozgova, već upravo suprotno - ljudi će želeti da ostanu na našim univerzitetima, institutima, jer će biti u mogućnosti da sarađuju sa CERN-om. To je jedan od razloga zašto sam ja danas ovde i zašto se trudimo da postanemo punopravni član", rekla je Brnabić. Podsetila je da je Beograd ranije ove godine posetila delegacija CERN-a, čiji je izveštaj o našoj zemlji pozitivan.
 
Navela je da krajem septembra Savet CERN-a treba da usvoji izveštaj o Srbiji, nakon čega treba da donese odluku o punopravnom članstvu. Zatim, tu odluku treba da potvrde Vlada Srbije i parlament, zatim i UNESKO, a nakon toga sledi ceremonija podizanja zastave.
 
"Nadam se tome najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine", rekla je Brnabić.
 
Dodala je da je u laboratoriji srela naše naučnike sa Instituta za fiziku i Univerziteta u Novom Sadu, koji rade na projektu Atlas. "Drago mi je zbog toga i ponosna sam kad vidim ljude iz Srbije. Biće ih i više, a mi ćemo nastaviti da radimo na tome da postanemo punopravni član", rekla je Brnabić.
 
Nastavnici iz Srbije i ubuduće na edukaciji u CERN-u
 
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević i direktorka za međunarodne odnose u CERN-u Šarlota Varakaule potpisali su Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije. Memorandum predviđa dolazak nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola iz Srbije jednom godišnje na edukaciju, po konkursu koji će raspisivati Ministarstvo prosvete. 
 
Takav program već postoji, ali se potpisivanjem Memoranduma uvodi na institucionalni nivo, preko resornog ministarstva. Predviđeno je da minimalna uplata Srbije za troškove CERN-a bude 5.000 švajcarskih franaka, ali taj iznos može i da se poveća, a namenjen je isključivo u te svrhe.
 
Ove godine u CERN-u boravi 11 nastavnika fizike iz Srbije - iz sedam gimnazija, dve stručne škole i dve osnovne škole. Zainteresovanih nastavnika za ovaj program ima i više, pa će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, sledeće godine grupa biti veća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.