Ko vređa nastavnika - farba ogradu, ko napadne vršnjaka - nosi mu torbu

Učenici koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugu decu, uništavaju školsku imovinu ili dopišu ocenu u dnevnik, uporedo sa izricanjem vaspitne mere moraće i na društveno-koristan rad.
Ko vređa nastavnika - farba ogradu, ko napadne vršnjaka - nosi mu torbu
Foto: Pixabay
To je predviđeno Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a koje aktivnosti će učenik obavljati bliže je definisano Pravilnikom o društveno-korisnom radu Ministarstva prosvete, koji 15. septembra stupa na snagu. 
 
U Ministarstvu prosvete kažu da je cilj da se razvije svest kod učenika o posledicama sopstvenog ponašanja, a ne da se neko kažnjava. Pravilnik, kako kažu, propisuje aktivnosti koje mogu da se odrede uz odgovarajuću meru, ali one nisu same po sebi sankcija.
 
Za lakše prestupe, kao što su neprimereno odevanje, prljanje učionice ili uništavanje školskog pribora druga, učeniku se može odrediti da čisti učionicu, biblioteku, produženi boravak, trpezarije, svečane sale, da obavlja administrativne puslove.
 
Za teže prestupe, kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi ili dopisivanje ocena u dnevnik, učenik će, uporedo sa izricanjem vaspitne mere, morati da pomaže domaru, da čisti sneg, lišće, farba ogradu u školskom dvorištu ili pomaže u organizovanju određenih tribina.
 
Učenik koji pretuče vršnjaka moraće da pomogne povređenom drugu, ukoliko mu on dozvoli, da mu nosi torbu i zajedno sa njim radi domaće zadatke.
 
Društveno-koristan rad trajaće od 15 do 45 minuta dnevno, a u rad će biti uključeni i roditelji učenika.
 
Ukoliko učenik odbije da učestvuje u društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu, u Ministarstvu prosvete kažu da će roditelj snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakonom je predviđeno da škola podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.
 
Angažovanje učenika će se uzimati u obzir i prilikom utvrđivanja ocene iz vladanja.
  • Tata Ikun

    12.09.2018 13:37
    Molim?
    Za nasilje, narkomaniju i alkoholizam u školi - šut u zadnjicu i paljba iz škole, pa neka te ulica i policija vaspitavaju ako ne znaju roditelji. Za uništavanje pribora druge dece i školskog inventara kečina iz vladanja i tata da kupi sve što si rasturio, novo novcato.
    Jel vi živite u zemlji snova, ili šta? Nasilnik da nosi torbu onome koga je tukao i da radi sa njim domaći?! Da li ove zakone smišljaju potpuni idioti?
    Napisao bih šta se u moje vreme dobijalo za to... Prvo u školi, a kad dođeš kući onda tri puta toliko... Samo će mi komentar biti svrstan u govor mržnje ili u podstrekavanje "zlostavljanja"...
    Otišao svet u tri lepe, maminim i tatinim sinovima niko ne sme ništa po osnovnim školama, a kamoli u srednjim. Da li biste vi držali časove u razredu gde ima, sasvim dovoljno, dva-tri nevaspitana klinca? Ja znam da ne bi. Jel ostala deca treba da trpe to iživljavanje?
  • Jedna žena

    12.09.2018 12:26
    Nema izgovora
    Čitam komentare i ne mogu da verujem.Ne branim ni nastavnike ni roditelje, niti krivim državu a znamo kakva je.Ne očekujte da vam neko drugi vaspitava decu.Ili ja živim u nekoj drugoj dimenziji pa nisam imala problema dok su deca išla u osnovnu školi, sad u gimnaziji.Imam lepa sećanja na saradnju sa svima.Od škole nisam očekivala ništa "samo" dobro obrazovanje dece a moje je da ih pratim na tom putu.I zadovoljna sam, ne, ponosim se njihovim uspesima, jer su sad mladi i odgovorni ljudi. I znam da će moći da se rvu sa životom kad nas ne bude bilo. Hvala oš Vasa Stajić i gim.Laza Kostić
  • konačno

    12.09.2018 12:01
    Podržavam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.