Većina ličnosti iz predizbornog spota SNS za Beograd ipak neće biti odbornici

Iako su tokom izborne kampanje pojedine javne ličnosti predstavljene kao budući članovi tima koji će u ime Srpske napredne stranke voditi Beograd, tek nekoliko meseci nakon sto su izbori prošli, a gradska Skupština konstituisana, većina ličnosti iz predizbornog spota podnela je ostavku na odborničko mesto.
Kako prenosi N1, deo opozicije tvrdi da su SNS, ali i SPS, tako izveli "izbornu prevaru", a birače obmanuli. Na kritike gradski čelnici odgovaraju da ne potcenjuju građane.
 
Odbornički mandat vratili su koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, bivši dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović, glumac Svetislav Goncić, košarkaš Goran Grbović, ali i nekoliko odbornika sa liste SPS-a.
 
"S obzirom na to da sam ja rukovodilac ili koordinator Sigurne kuće u Beogradu i Savetovališta protiv nasilja u porodici, a Sigurnu kuću i Savetovalište finansira Grad Beograd, bila bih u sukobu interesa da sam ostala i odbornik i na ovom mestu na kom se nalazim. Pravo da vam kažem, ja se nikada nisam borila da uđem u gradski parlament, to sam rekla još na početku kada sam se pojavila na listi. Time što sam bila na listi, želela sam da poboljšam položaj žena u ovom gradu i u Srbiji", kazala je Vesna Stanojević.
 
"To je izborna prevara" - poručuju iz Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića. Ispred zgrade Starog dvora, na adresu gradonačelnika, došli su sa pitanjem ko će preuzeti političku odgovornost za, kako kažu, obmanjivanje birača na izborima.
 
"Ja verujem da postoji značajan broj građana koji su svoje poverenje dali Srpskoj naprednoj stranci i koji su verovali da će Grad Beograd nakon izbora voditi tim stručnih ljudi. Kao što ste mogli da vidite grad je bio preplavljen tim bilbordima na kojima su bila upravo lica koja danas nisu u Skupštini grada. Smatramo da su ti birači prevareni, oni su umesto tima za koji su glasali dobili Gorana Vesića", rekao je Pavle Grbović iz Pokret slobodnih građana.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da su, iako nisu u odborničkim klupama, svi sa liste nastavili da sprovode SNS politiku.
 
"Vi kada kandidujete ljude na listu, vi kandidujete politiku, kako će ko da sprovodi politiku. To može da se radi na različitim mestima, neki mogu da budu odbornici, neki mogu da budu funkcioneri. Oni ljudi koji su se našli na našoj listi oni nastavljaju da sprovode našu politiku - recimo slučaj Gorana Grbovića, našeg čuvenog košarkaša koji je postao direktor Arene, koji u svom domenu, a to je sport, nastavlja da sprovodi našu politiku. Ne mora to da radi kao odbornik. Potcenjujete građane ako mislite da postoji 'mamac' za građane", kaže Vesić.
 
Bila pojedina imena "mamac" za birače ili ne, zakonom nije zabranjeno da političke stranke na izborne liste stavljaju ličnosti koje po dobijanju mandata mogu da odluče šta će sa njim da rade.
  • Filip Lepi

    12.09.2018 19:06
    Za Ivana Groznog
    Nemoj midliti da bi direktni vecinski sistem (biranje direktno kandidata) u ovakvoj nakaradi od drzave bio bolji. Jer ce gradjani mozda hteti nekog kandidata koji je pre izbora govorio jedno a posle izbora se utalio sa vladajucom vecinom pa sada govori i radi sasvim drugacije.... i sta smo onda dobili - direktnog preletacevica....
  • ex Pezos

    12.09.2018 08:52
    prevaranti
    Varaju nas , ne od 2012. vec od pocetka "visestranackog " sistema.
    No svi smo se preobrazili u ovce i samo blejimo , a oni "vladajuci"pune dzepove i obezbedjuju cak (mozda) i sesnaesto koleno.
  • Иван Грозни

    12.09.2018 08:28
    То је све последица наказног пропорционалног изборног система. Све док се буде гласало за страначку листу, а не за кандидата ово ће се дешавати. Пропорционални изборни систем је савршен за развој корупције због тога што странкама даје огромну моћ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.