Od ponedeljka primena novih disciplinskih mera u školama, moguće prijave i protiv roditelja

Pravilnik o društveno-korisnom radu Ministarstva prosvete, koji predviđa nove kaznene mere za one učenike koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugu decu, uništavaju školsku imovinu ili dopišu ocenu u dnevnik, stupio je juče na snagu, a počeće da se primenjuje od ponedeljka.
Od ponedeljka primena novih disciplinskih mera u školama, moguće prijave i protiv roditelja
Foto: Pixabay
Ministarstvo prosvete je u vezi sa Pravilnikom o disciplinskim merama u školama saopštilo da te mere "ni u kom slučaju nisu kazne", već da je reč o "aktivnostima koje su dopuna vaspitnom radu sa učenicima". Ministarstvo za N1 navodi da mere disciplinovanja koje su za kritičare dokumenta sporne, ni u kom slučaju nisu kazne, nego da je reč o "aktivnostima koje su dopuna vaspitnom radu sa učenicima".
 
Kažu i da će se one odvijati isključivo u satima radnog vremena nastavnika i pedagoga, kao i da su u izradi propisa učestvovali predstavnici nastavnika i roditelja, te da je Pravilnik u potpunosti u skladu sa važećim Zakonom iz 2017. godine.
 
Novim pravilnikom, dosadašnjem sistemu ukora dodaje se i takozvani "društveno-koristan rad" - za svaki prestup, biraće se odgovarajući radni zadatak sa liste koju je preporučilo Ministarstvo. Takozvani "društveno-korisni zadaci" dodeljivaće se po principu teži prestup - stroža kazna.
 
Blaže mere propisuju se za nošenje neprikladne odeće, prljanje školskih prostorija, ometanje nastave i slično. U teže prestupe spadaju psihičko i fizičko nasilje, prepravljanje ocena u dnevniku, donošenje alkohola, narkotika, pirotehnike, pa čak i oružja.
 
Kazne za teže prestupe mogu biti čišćenje podova, ili učešće u aktivnostima kroz koje se uči izbegavanje problematičnog ponašanja. Problematični učenici mogu da se iskupe i radom u organizacijama poput Crvenog Krsta ili Svratišta.
 
Učenik koji pretuče vršnjaka moraće da pomogne povređenom drugu, ukoliko mu on dozvoli, da mu nosi torbu i zajedno sa njim radi domaće zadatke.
 
Društveno-koristan rad trajaće od 15 do 45 minuta dnevno, a u rad će biti uključeni i roditelji učenika.
 
Ukoliko učenik odbije da učestvuje u društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu, u Ministarstvu prosvete kažu da će roditelj snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakonom je predviđeno da škola podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.
 
Angažovanje učenika će se uzimati u obzir i prilikom utvrđivanja ocene iz vladanja.
  • Maloletnici

    17.09.2018 23:07
    Na igralistima prave diskoteke
    Kada ce se kaznjavati roditelji i maloletna deca koja nocu skacu na igralistima do 1-2h, pustaju glasno muziku (naravno narodnjake), urlaju, ne daju ljudima da spavaju??? Ko vodi brigu o remecenju javnog reda mira nocu neka pocne da radi.
  • Ja

    16.09.2018 21:08
    Auuuu
    Kakva debilana
  • Inspektor Višekruna

    16.09.2018 19:56
    U moje vreme....
    Napraviš manji problem ukor.
    Napraviš problem ukor pred isključenje.
    Napraviš veliki problem letiš.
    Ne učiš ponavljaš.
    Vrlo jednostavno, jedino treba obezbediti koliko toliko jednak tretman dece.


    Svaka čast prosvetarima koji jednako tretiraju decu ali ih je sve manje. Iz iskustva pretpostavljam da će se ove mere primeniti samo na decu iz nižih socijalnih slojeva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.