Uštedeo 600.000 dinara u kovanicama, skoro niko neće da ih primi

Jedan Subotičanin sakupljao je više od sedam godina kovanice od 20 dinara i uštedeo 600.000 dinara, ali sada kada mu je novac potreban za gradnju kuće, skoro niko neće da ih primi.
Uštedeo 600.000 dinara u kovanicama, skoro niko neće da ih primi
Foto: 021.rs
Kako je ispričao za "Blic", prvo je sakupljao sav metalni novac, od jednog, dva, pet, 10 i 20 dinara. Kada bi sakupio oko 5.000 dinara, zamenio bi ih za papirne novčanice, bez problema. Zatim je odlučio da sakuplja samo dvadesetice.
 
- Nisam odredio sumu, mada mi je prvo želja bila da sakupim 100.000 dinara. Uspeo sam i krenuo dalje do 200.000, pa do 300 i tako do 600.000 - navodi Subotičanin R.V. Pošto se u međuvremenu oženio i počeo gradnju kuće, shvatio je da uspešno može da je završi uz pomoć ušteđenih kovanica.
 
Međutim, kako kaže, pošto niko neće kovanice, gradnja kasni dva meseca. 
 
- Otišao sam prvo u banku u kojoj imam račun i pitao da li bi mi zamenili svih 600.000 dinara. Kada su čuli o kojoj svoti je reč, odbili su. Kontaktirao sam druge banke i rekli su da mogu da im donesem 10.000 ili 15.000, ali samo jednom. To je jako mali deo i sa tim novcem ne mogu skoro ništa da uradim na kući. Zato sam kontaktirao Narodnu banku Srbije, odakle mi je poručeno da ne postoji nijedna zakonska regulativa po kojoj bi neko bio dužan da mi zameni kovanice. Njihov savet je da trošim dvadesetice i ja sam ih poslušao - navodi, ali dodaje da tada nailazi na nove probleme.
 
Kada je kupovao trpezarijski sto, po ceni od 25.000 dinara, prvo je odneo 5.000 depozita u papirnim novčanicama, a kada je otišao po sto, ostatak novca, u dvadeseticama, poneo je u kutiji za cipele. 
 
- Nisu hteli da prime kovanice, jer im, navodno, banka neće uvažiti pazar. Radnica je ipak pozvala banku i tvrdila da joj je rečeno da će im uzeti 1.000 dinara provizije. Najavio sam da će banka imati problema jer mi je bespravno uzela proviziju i nakon toga su mi vratili 1.000 dinara, uz priznanje da ih banka nije ni tražila - ispričao je za "Blic". Kada je njegova žena otišla u menjačnicu sa kovanicama da kupi 50 evra, nisu hteli da joj prodaju evre.
 
- Prijaviću taj slučaj zaštitnicima potrošača jer nije bila u pitanju zamena nego kupovina. U drugoj menjačnici nisam imao problema, a ima i jedna pekara koja mi rado menja kovanice i polako uspevam da ih zamenim, tako da mi je preostalo još oko 370.000 dinara - navodi R.V.
 
U Tržišnoj inspekciji su mu rekli da njegov slučaj nije u njihovoj nadležnosti i uputili su ga na terensku kontrolu koja kontroliše fiskalne kase i dnevni pazar, ali i tamo kažu da ne rade na takvim slučajevima.
  • Pera

    19.09.2018 14:13
    peradetllic@gmail.com
    Imao sam sličan problem. Otišao sam u svoju banku i tražio da mi uplate na tekući račun. Bunili su se, ali su pristali kad sam zapretio da ću da ih prijavim Narodnoj banci. Onda sam otišao do bankomata i podigao nazad novac.
  • Mela

    19.09.2018 09:47
    @Nemanja
    Dugo nisi bio u Informatici. Oni su nedodirljivi!
    Kod njih je zabranjeno snimanje. Obezbeđenje bi te izbacilo pre nego što bi prišao šalteru, a ako bi i snimio, gomila njihovih "poštenih" advokata bi te proganjalo...
  • VANJA

    19.09.2018 09:36
    Uplati
    na svoj tekući račun, a posle podigni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija