DJB zvanično traži da se na primeren način obeleži stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Stranka Dosta je bilo podnela je zvaničan zahtev da predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se obratili predstavnici SANU, istoričari i književnici, predstavnici zemalja saveznika, Velike Britanije i Francuske, radi obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta.
"S obzirom da se ovog septembra navršava 100 godina od proboja Solunskog fronta od strane srpske vojske, nakon kojeg je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih sila u Prvom svetskom ratu, smatramo da nam je dužnost da se svečano obeleži ovaj važan datum koji je celom Balkanu doneo slobodu i pritom oda počast našim stradalim precima", navodi DJB u saopštenju i dodaje "da je neshvatljivo da ni Vlada Srbije, ni predsednik Srbije, ni Narodna skupština ni jednom jedinom rečju nisu obeležili ovaj važan datum".
 
Podsetimo, DJB je reagovao juče saopštenjem zbog toga što smatraju da je Vlada Srbije ignorisala obeležavanje važnog datuma u srpskoj istoriji.
 
Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.
 
U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: "Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred".
 
U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.
  • Sretjko Sojitj

    19.09.2018 09:46
    Netje da moze
    Pantitju, ovaj Radulovitju ili kako se vetj zoves, to netje da moze.
    U ruskoj guberniji Srbiji bratja Rusi odredjuju kad se sta slavi, ko je dobar, a ko los momak. Srbi se malo zaneli oko cica-Draze, al' odmah dosao Medvedev da vraca ulicama stara imena i sve tako redom. O Putinovoj paradi i pokislom Velikom Vodji da i ne pricamo...
    Rusi su se povukli sa Solunskog fronta, znaci tu nema sta da se slavi. Zar da se stado, ovaj narod, podseca da su nam ti odvratni Zapadnjaci bili saveznici, da su nam spasli vojsku, vladu i drzavu? Kakav proboj, kakvi bakraci!
    Jel' jasno Pantitju, ili kako se vetj zoves?
  • Diego Maradona

    18.09.2018 17:15
    Zlatni globus
    Konacno i od njih nesto pametno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.