Svaka šesta agencija varala putnike

Do kraja godine pred poslanicima će se naći novi predlog Zakona o turizmu koji bi trebalo da donese veću sigurnost turista.
Svaka šesta agencija varala putnike
Foto: Pixabay
Ministarstvo turizma mesecima priprema zakonske izmene, a kako objašnjavaju, novi zakon rangiraće organizatore putovanja prema broju putnika, pa će tako biti uvedeno nekoliko kategorija licenci. Da bi naredne godine obnovile licencu, agencije će morati da polože keš depozit od 15.000 do 50.000 evra.
 
I pored brojnih novina, ovaj zakon ne sadrži potpunu zaštitu od prevara agencija. Strukovna udruženja iznela su predlog da vlasnici agencija garantuju ličnom imovinom za svoj rad, ali taj predlog će najverovatnije biti odbijen zbog niza drugih zakona koji bi morali da se menjaju. 
 
U poslednjih deset godina u Srbiji je oduzeto 96 licenci turističkim agencijama, a većina njih je ubrzo otvorila nove poslovnice, jer im to zakon omogućava. Trenutno u zemlji posluje 560 turističkih agencija, a svaki šesti vlasnik bar je jednom prevario svoje putnike.
 
Kako za Novosti kaže Aleksandar Seničić direktor strukovnog udruženja JUTA, iako postoji više od petsto agencija, njihovu garanciju ima samo 250 partnera. U udruženju JUTA smatraju da novi zakon neće doneti bolju zaštitu i da su ovog leta organizovano vraćeni i isplaćeni samo turisti koji su imali JUTA garanciju.
 
"Jedini način je da svaki putnik umesto garancije putovanja dobije polisu na iznos cene aranžmana. Takva polisa bi bila obavezna i uz masovnost bi postala jeftina, ali bi sigurnost bila neuporedivo veća, brže bi se isplaćivao iznos i u celosti. Uz depozit i agencijsku polisu o insolventnosti za repatrijaciju putnika od minimum 100.000 evra, svi naši turisti bi u svakom trenutku bili zbrinuti", rekao je Seničić.
  • ST

    20.09.2018 08:19
    Neozbiljna prica od samog zacetka zakona...
  • Astro

    19.09.2018 23:01
    Sutra će se u 06h ujutro desiti nešto bitno.
    Eh, kad bih znao šta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.