Devet meseci rok da se registruju svi pripejd korisnici

Svi pripejd korisnici imaće devet meseci da se registruju od dana stupanja na snagu novog zakona o telekomunikacijama koji će, prema najavama, uskoro biti usvojen.
Devet meseci rok da se registruju svi pripejd korisnici
Foto: Pixabay
Nadležni kažu da će operateri odmah moći da počnu da registruju nove korisnike, dok je za vlasnike koji već koriste pripejd SIM kartice ostavljen duži rok. Prikupljanje podataka, kako se navodi, neophodno je da bi se sprečile zloupotrebe, ali i omogućilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.
 
Operateri će biti odgovorni da obezbede zaštitu podataka svojih korisnika koji će biti registrovani u skladu sa pravilnikom koji će tek biti donet, piše Politika. Oni će o proceduri biti blagovremeno obavešteni preko medija.
 
Novi propisi će biti usklađeni sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima i evropskom regulativom iz 2009. godine. Donose dosta novina u sektoru zaštite korisnika.
 
Jedna od njih je to što će operateri morati korisnike da obaveštavaju o prekomernim računima, odnosno kad njihova potrošnja dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period.
 
Operateri će biti dužni i da svojim korisnicima obezbede mogućnost roditeljske kontrole - odnosno da deci zabrane određene brojeve telefona, da ih ograniče na određene brojeve telefona ili da im ograniče potrošnju na određeni iznos.
  • Bora

    04.07.2020 15:34
    Crveni su zakon. Živeo sam u vreme Broza i to bas živeo! Znaci NE pricam o politici, nego o socijali. Svake godine avionom na more-doduse u MNE, knjige za skolu bžabaka, popravka zuba džabaka, nema placanja lekova, sve džaba za narod. Sada kad pricam to unucima kažu deda slusamo te kao da pricas bajku! Da, deco bajku. Nema baloni, termini placanje gulikožama, odes u bilo koji klub, treniras i to je to. Najlepše dane sam proveo trenirajuci u ofk beogradu bez dinara nadoknade. I nemoj da mi se javljaju pametnjakovici da mi objasnjavaju danasnje stanje. Sve znam sa 65 god. Momci robovi ste kapitalizma, nema bogatstva ma koliko radili, to je nažalost prazna prica. Samo miskovici i slicni drzavni peraci para bice uvek bogati. I njihovi unuci. Moji na žalost ne.
  • AntipatriJota

    20.09.2018 08:58
    patriJote hoce posto-poto da nam dokazu kako je svuda u evropi registracija obavezna pravdajuci domace haraclije .
    svako ko je bio preko zna da to nije tako .
  • EvoOvako

    20.09.2018 08:57
    To
    Svakako olakšava rad bezbednosnim službama i otežava teroristima. Tu nema spora.
    Ono oko čega se može sporiti jeste da li će biti zlouporabe ili ne.
    U Grčkoj su pre nekoliko godina tražili lične podatke, baš zbog terorizma. U Mađarskoj od nedavno, takođe.
    Čak i u Norveškoj, koja je primer sloboda, nije moguće aktivirati SIM bez podataka iz pasoša ili ID-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.