Uprava za veterinu: U Srbiji nema afričke kuge svinja, preduzimaju se preventivne mere

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja (AKS), rečeno je u Upravi za veterinu Srbije.
Uprava za veterinu: U Srbiji nema afričke kuge svinja, preduzimaju se preventivne mere
Foto: Pixabay
Rečeno je i da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve raspoložive preventivne mere kako bi sprečili unošenje uzročnika te bolesti u Srbiju. Zbog te bolesti koja se pojavila u Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj, sveobuhvatne preventivne mere u kontinuitetu moraju preduzimati kako uzgajivači svinja, tako i lovci, klanice i nadležne službe.
 
Uprava za veterinu dodaje da je oformila pet Regionalnih kriznih centara koji neprekidno prate situaciju i preduzimaju potrebne mere.
 
"Uspostavljena je kontrola prometa koju sprovode nadležni organi, uključujući veterinarsku službu, carinsku službu i graničnu policiju na svim graničnim prelazima, u cilju sprečavanja prenošenja virusa i pojave AKS u našoj zemlji u pograničnim područjima", navodi ta služba.
 
Uprava za veterinu prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor domaćih i divljih svinja na AKS u celoj Srbiji, posebno u širem pograničnom području prema Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj. Dodaju da se kontinuirano obučavaju veterinari, uzgajivača svinja i lovci, izdato je više publikacija i objavljena su uputstva i informacije na internet stranici Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja).
 
Podeljeni su i plakati za granične prelaze, leci za vlasnike svinja, lovce i veterinare. Uprava ukazuje da je veoma važno obaveštavanje gradjana koji putuju u zemlje u kojima postoje slučajevi afričke kuge svinja, kao i diplomatskih predstavništava Srbije u tim zemljama, o rizicima od unošenja virusa te bolesti u Srbiju.
 
To se posebno odnosi u slučaju boravka u zaraženim područjima, direktnog ili indirektnog kontakta s divljim i domaćim svinjama ili kupovine proizvoda od svinjskog mesa, naročito tradicionalnih proizvoda kao što su pršuta, pečenica, kobasice, slanina i proizvoda nekontrolisanog i nepoznatog zdravstvenog porekla. Naglašavaju da je važno i adekvatno informisanje lovaca i organizacija lovnog turizma u zemljama u kojima je registrovana afrička kuga svinja da bi se sprečio odlazak u zaražena područja, izbegao kontakt sa virusom afričke kuge svinja i sprečilo njegovo unošenje u Srbiju.
 
Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se na evropski kontinent proširila 2007. godine preko Gruzije. Bolest se ne prenosi na ljude, ali ubijanje zaraženih svinja na zaraženim farmama i u gazdinstvima izaziva veliku ekonomsku štetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.