Društvo sudija: Da stručne grupe izrade nove ustavne amandmane

Pozdravljajući organizaciju okruglog stola na kome je Ministarstvo pravde predstavilo Nacrt ustavnih amandmana, Društvo sudija Srbije je ocenilo da ni rešenja iz trećeg teksta amandmana za pravosuđe još uvek ne obezbeđuju smanjenje politizacije pravosuđa i jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva.
Društvo sudija: Da stručne grupe izrade nove ustavne amandmane
Foto: 021.rs
Bez toga se, kako navodi Društvo sudija, ne može postići ni odgovornost i efikasnost pravosuđa. Smatraju da Vlada i Skupština treba da formiraju radne grupe kako bi izradili novi nacrt amandmana i poslali ga Venecijanskoj komisiji na mišljenje.
 
Prema stavu ovog strukovnog udruženja, brojna značajna rešenja još uvek nisu uspostavljena na način da istovremeno odgovaraju pravnoj tradiciji i mogućnostima Srbije, sa jedne strane i evropskim pravnim tekovinama (standardima) na što višem nivou, sa druge strane.
 
Reč je, kako ukazuje, između ostalih, o rešenjima kojima se uređuje odnos zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, neophodnim garancijama za nezavisnost sudstva (između ostalih, garancije nepremostivosti i materijalne garancije, kako za sudski sistem u celini u vidu sudskog budžeta, tako i za sudije pojedinačno u vidu plata koje odgovaraju dostojanstvu položaja i težini dužnosti i njima približnih penzija), načinu izbora i razlozima za razrešenje sudija, a naročito rešenjima u pogledu Visokog saveta sudstva.
 
Društvo sudija smatra da je neophodno uključiti eminentne profesore ustavnog prava u proces promene Ustava Srbije. Zbog toga su pozvali Vladu da, kada joj tekst ustavnih amandmana bude dostavljen i Narodnu skupštinu da iskoriste pravne mogućnosti koje postoje i u Ustavu i u Poslovniku Narodne skupštine i da formiraju radne grupe u koje bi bili uključeni i eminentni profesori ustavnog prava, predstavnici najviših pravosudnih institucija i autentičnih udruženja koja se zalažu za vladavinu prava.
 
Nakon što te radne grupe završe svoj rad treba da organizuju široku i intenzivnu javnu raspravu, a posle nje usaglašen radni tekst amandmana pošalju na ekspertizu Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, navodi se u saopštenju.
 
Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Ubrzati proces
 
Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas na nastavak i ubrzanje procesa izmena Ustava u oblasti pravosuđa imajući u vidu da je od prethodne reforme pravosuđa prošla gotovo decenija od koje se pravosuđe još uvek nije u potpunosti oporavilo, a zbog čega, kako navodi UST, trpi i struka i građani.
 
"Smatramo da je reforma postojećeg sistema neophodna i da se struka može saglasiti da je krajnji cilj izgradnja nezavisnog, samostalnog, efikasnog ali i odgovornog pravosuđa, koje ce moći adekvatno da odgovori na potrebe građana, te da se uz maksimalno ojačavanje kapaciteta suprotstavi suzbijanju kriminala i korupcije i jačanju vladavine prava", navodi se u saopštenju UTS.
 
Kako su u pitanju oblasti u kojima se traži napredak na putu u okviru evropskih integracija, UST smatra da je od vitalnog značaja da se reforma ubrza, a da se "poruke koje šalju pojedinci za odugovlačenjem štetno mogu odraziti na društvo u celosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.