Mesta stradanja kao modne piste – skrnavljenje ili edukacija

Početkom meseca modna kuća iz Čačka snimila je reklamne fotografije u spomen-kompleksu na Kadinjači. Iako su dobili odobrenje, javnost je burno reagovala smatrajući da je neprimereno snimati pored posmrtnih ostataka heroja.
Kako prenosi RTS, nakon objavljivanja fotografija nove kolekcije snimljenih na Kadinjači, koje su naišle na negodovanje, modna kuća iz Čačka odgovora da je napravila pristojan katalog. 
 
"Cilj je i da se istorijskog spomenika sete ne samo 29. novembra, kad se tamo ode i neko cveće položi. Suština je da bude mesto sećanja, a ne zaborava", tvrdi Jelena Karanac iz čačanske modne kuća.
 
Poštovali su proceduru i dobili dozvolu od Narodnog muzeja Užice koji brine o Memorijalnom kompleksu.
 
"Dogovor je bio da sve vreme snimanja editorijala kustosi budu tu. Oni su pratili svaki naš korak. Naravno da nismo slikali na kosturnici", navodi Karanac.
 
Spomenik, pod kojim je kosturnica boraca poginulih na Kadinjači 1941, od početka godine posetilo je 20.000 turista. Da ih bude više mogu doprineti i nove fotografije, smatraju u Muzeju.
 
Kadinjača nije fotografima prvi put inspiracija. I osmdesetih su modne kompanije snimale kataloge u okviru kompleksa.
 
"Tako da smo zaključili da vršimo promociju zlatiborskog kraja, spomen-obeležja, kulturnog dobra, kulturnog spomenika. Nismo videli ništa loše u tome. To su fotografije gde nema nikakvih vulgarnosti", napominje Slavica Stefanović iz užičkog Narodnog muzeja.
 
"U najmanju ruku nepristojno" 
 
Stručnjaci sa kojima je RTS razgovarao smatraju, međutim, da je to u najmanju ruku nepristojno.
 
"Što se tiče tih sakralnih mesta i mesta kulture, sem manastira, ne fotografišem. Groblja i mesta gde su ljudi stradali to ne ide da se fotografiše", smatra fotograf Miodrag Grujić.
 
"Logično je, pristojno je, da na grobljima, na kompleksima gde počiva neko, ne vršimo određene aktivnosti koje nisu primerene. Modni editorijal je apsolutno neprihvatljiv iz profesionalnog ugla, etičkog i iz ljudskog ugla", napominje istoričar Dejan Ristić.
 
Možda ovo snimanje ne bi izazvalo toliku pažnju da se nedavno nije dogodilo nešto slično kada je australijska kompanija, koja prodaje naočare, snimila spot u Jasenovcu.
 
"Oni su momentalno povukli te sadržaje i javno se izvinili. Donedavno su u Jajincima vožene moto-trke, roštiljalo se za Prvi maj... Sa time se, na svu sreću, prestalo", dodaje Ristić.
  • Goxns

    22.09.2018 22:50
    II put
    Ajde komentarisete objavljenu vest, a ne komentare na vest.
  • @Goxns

    22.09.2018 16:31
    Ok ako si mali kinez koji se nedavno doselio u Srbiju s drugog kontinenta. Ok i ako si neko romsko dete kojem su roditelji zabranili da ide u skolu i drze ga da prosi od 10 godina na ulici. Ako si ovde odrastao, isao u skolu, onda si samo jedan vaspitno i obrazovno zapusteni primitivac koji cak ne zna ni da se postidi svoje nekulture i gluposti.
  • Terješkova

    22.09.2018 15:38
    @Goxns
    Moja deca od 14 godina znaju za Kadinjaču, istina preko filma....i... čiko jel to sav lebac tvoj...al znaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.