Policijski sindikat traži legalizaciju prostitucije u Srbiji

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je ovih dana da se u Srbiji legalizuje prostitucija, kako je to odavno regulisano u mnogim razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke, Švajcarske i Španije.
Policijski sindikat traži legalizaciju prostitucije u Srbiji
Foto: Pixabay
Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, kaže da je prostitucija, koja je u nekim zemljama legalna, i solidan izvor prihoda države.
 
"Prostitutke su u tim zemljama zakonski zaštićene, a takođe i zdravstveno i penzijski osigurane. Rešenje tih zemalja je, mada u nešto drugačijoj formi, postojalo i u Srbiji, čak i za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata", rekao je Marković za "Politiku".
 
On je naveo da i dokumenta iz tog doba potvrđuju da su prostitutke u Beogradu imale dvojezični papir, nalik na legitimaciju, gde se upisivalo kada je i kod kog lekara "seksualna radnica" išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjavu u kojoj je kafani radila.
 
U Zakonu o javnom redu i miru piše "Ko se odaje prostituciji kazniće se kaznom zatvora od 30 dana". Postoji i krivična odgovornost za onog ko posreduje u prostituciji, kao i kazna za ustupanje prostorija za vršenje prostitucije.
 
"Očigledno je da Srbija ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenim zemljama, već su i propisi od pre gotovo jednog veka bili liberalniji nego što su danas", zaključio je Marković.
 
U sindikatu ističu da bi u slučaju legalizacije i policajci mogli da se u mnogo većoj meri fokusiraju na hapšenje trgovaca belim robljem.
 
Sa druge strane, advokat dr Veljko Delibašić protivnik je legalizacije prostitucije.
 
"U trenutku kada je naše društvo u ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu. To ne dozvoljavaju ni međunarodne konvencije koje smo potpisali. Protiv prostitucije se mora boriti edukativnim, zatim svim ostalim merama - ekonomskim, medicinskim i prekršajno pravnim. Bavljenje prostitucijom i dalje treba da ostane sankcionisano kao prekršaj", smatra Delibašić.
 
Ovaj advokat tvrdi i da je u zemljama gde je prostitucija legalizovana došlo do povećanja krivičnog dela trgovina ljudima.
 
Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijim su okriljem i sigurne kuće u Beogradu, kazala je za "Politiku" da treba imati više razumevanja za žene koje se bave prostitucijom, a manje za ljude koji ih iskorišćavaju i koriste njihove usluge. Ona je pristalica legalizacije prostitucije, ali smatra da ima objektivnih razloga i za i protiv. Sagovornica "Politike" istakla je da bi najbolje rešenje bilo dekriminalizacija prostitucije. To bi podrazumevalo da se gone i kažnjavaju oni koji podvode žene, a ne da se hapse prostitutke.
 
"Žene koje se time bave to ne rade dobrovoljno, već prisilno. Zato i treba imati više razumevanja za njih. Čini mi se da se u Srbiji kažnjavaju samo žene, a oni koji koriste njihovo telo i dušu su na slobodi", dodala je Stanojević.
 
Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je zdravstvena kontrola najveći problem kada je reč o ilegalnoj prostituciji.
 
"Kada je prostitucija nelegalna, velika je opasnost od zaraznih bolesti. Sve države koje su legalizovale prostituciju odredile su obavezu zdravstvene kontrole onih koji se time bave, kao i mesta gde mogu da obavljaju taj posao. Time je prostitucija svedena na najmanju meru. Zato je legalizacija mnogo pametnija nego zabrane i kažnjavanja", zaključio je Radovanović.
  • Dejan

    25.09.2018 07:54
    Ne dam svoju p... za dz
    Slusam sta pricaju i ovi sto su za i protiv.Da li vi smatrate da devojke koje se bave ovim poslom treba da sire noge da bi punile drzavni budzet?Ako bilo ko iz vlade misli da kasu treba dopuniti na ovaj nacin,neka posalje zenu i cerku na ulicu.Zensko medjunozje je uvek imalo svoju cenu.Neko kosta 10 dolara a neko milijardu dolara,samo je razlika u tome sto one sa tarifom kazu cenu ,a one druge sapucu na uvce kako te vole,a ti djed od 70 god ili neka rugoba.Ne budalite i jedni,ni drugi i bavite se ozbiljnijim temama.Hapsite ova govna u skupstini.
  • @penzioner

    25.09.2018 07:49
    "Ne znam baba, knjigu je vratio posle 30 godina..." :))))
  • Vlada

    24.09.2018 22:33
    @Posmatrač
    Samo potpuna neznalica može da fantazira da će ljudima naročito trebati dileri kanabisa jednom kada konačno prestane teror države. Svaka šuša može da odgaju kvalitetne biljke za sebe i ekipu. U šoping će se ići samo da se izvoljeva, a biljke za koje se izvoljeva pandurska ekipa ne zna da gaji - zato im se i ne mili da se legalizuje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija