Institucije radije plaćaju kazne, nego što dostavljaju informacije

Ana Toskić, izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija i Raša Nedeljkov, programski direktor Crte ocenili su u Danu uživo na N1 da sve više institucija odlučuje da uskraćuje informacije građanima, jer im se to nekada ne isplati, već biraju čak i da plate novčanu kaznu.
Institucije radije plaćaju kazne, nego što dostavljaju informacije
Foto: Pixabay
Govoreći o pravu javnosti na informacije od javnog značaja, Ana Toskić kaže da je to univerzalno pravo. "Pravo svih građana da budu obavešteni o radu javnih institucija. Zakon je usvojen 2004. godine. Da ne postoji ovaj mehanizam, ne bismo došli do mnogih saznanja o tome kako se troše budžetska sredstva, kako institucije rade. Zakon koji je kod nas donet i počeo da se primenjuje 2005. godine, doneo je velike promene", kaže ona.
 
Dodala je da su 2017. godine građani uputili 30.000 zahteva organima javne vlasti. "Postoji nekada i rigidnost i nespremnost institucija da odgovore na zahteve građana. Nisu shvatile u dovoljnoj meri da proaktivna transparentnost može da im olakša rad", kaže Toskić.
 
Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kaže da su stalno sa građanima, da će razgovarati u više gradova, na jedan malo drugačiji način. "Trendovi pokazuju da sve više institucija ne želi da da informacije koje su od javnog značaja. Na neki način su se izbezobrazile. Čak i kada Poverenik kaže da neke informacije moraju da budu javne", kaže Nedeljkov.
 
Dodaje da su pozvali Deda Mraza da njemu građani postave pitanja koja bi hteli da postave javnim institucijama. "Možda će on biti uspešniji od Poverenika. Cinici bi rekli da je Nova godina daleko, ali mi koji živimo u Beogradu se ozbiljno pripremamo za novogodišnje praznike", kaže Nedeljkov.
 
Ukoliko novi zakon bude usvojen, kaže Nedeljkov, "naše pravo će se ugušiti, ostaće nam jedino informacije koje izgovore političari". "Nama će jedino preostajati da verujemo političarima, a gledajući poverenje građana, ne piše nam se dobro u tom smislu", smatra on.
  • privtizovali državu

    25.09.2018 15:03
    Kako da dostave informacije kad muljaju lažu, rade nezakonito i ne žele da to građani Srbije znaju. Jedva čekaju da čestiti Šabić ode i na njegovo mesto stigne SNS baća, koji neće tražiti informacije i donositi rešenja o kažnjavaju.
    Sa ombudsmanom više nemaju problem !!
  • Nemanja

    25.09.2018 08:42
    Kada bi kazne placali iz svog dzepa, situacija bi bila potpuno drugacija.
  • Orwell Vegan

    25.09.2018 07:32
    Istina
    Ovo je jedan od onih stvari koje je DOS morao uvesti zbog navodne demokratije i uskladjivanje sa EU, ali isto kao sa slucajem Poverenika za informacije, nisu uveli mehanizme kaznjavanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija