"Majmunske boginje" u Evropi, apel građanima Srbije u Nigeriji da se čuvaju

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je da bi Srbi koji borave u Nigeriji trebalo da budu na oprezu zbog "majmunskih boginja".
"Majmunske boginje" u Evropi, apel građanima Srbije u Nigeriji da se čuvaju
Foto: Pixabay
Prema njegovim rečima, takozvane "majmunske boginje" nisu virus poput ebole i ne predstavljaju takvu opasnost, ali je apelovao na srpske državljane koji borave u Nigeriji, gde ima obolelih, da "izbegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa".
 
Stevanović je za RTS naveo da simptomi ovih boginja liče na ovčije boginje, javlja se temperatura, pojavljuje se osip, a u najtežim slučajevima liče na velike boginje. 
 
"Za sada na teritoriji Evrope imamo dva slučaja obolelih od ovih boginja i to u Velikoj Britaniji. Kod nas se pojačava kontrola putnika na graničnim prelazima, a posebno na aerodromima", naveo je Stevanović. 
 
Stevanović je podsetio da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve mere kako bi se sprečio eventualni ulazak i kontakt zaraženih ovom infekcijom. 
 
Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je ranije da je naložilo mere pojačanog nadzora na graničnim prelazima usled pojave prvih slučajeva takozvanih "majmunskih boginja" u zemljama zapadne Evrope. Formirana je posebna Radna grupa za praćenje i kontrolu "majmunskih boginja".
 
Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje, Sanitarna inspekcija i druge zdravstvene ustanove i organi sprovešće sve neophodne mere nadzora i prevencije u cilju sprečavanja pojave ovog oboljenja u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.
  • Yip Man

    25.09.2018 19:55
    Sad kad nam iz Nigerije stigne Majmunski Grip ima da se iznenadimo ko 72-e sa Velikom Varičelom ali tada je Tile bio na vlasti pa je uspeo da vakciniše našto preko 17 miliona građana SFRJ za najkraće vreme ikad zabeleženo i istoriji moderne medicine. Ako se isti scenario ponovi ovde u Srbiji pod ovom nesposobnom vlašću mi ćemo ladno da izginemo. Sa ovakvim uništenim zdravstvom i dotrajalom infrastrukturom i povrh svega sadašnja vlast molite boga da stvarno nedođe nešto is Afrike.

    Eto nam žurke i veselja.
  • kazi ,,ladja,,

    25.09.2018 12:50
    Sada je ovo na redu. Pa kada stvarno nesto bude onda ce biti kao u onoj prici kada je onaj klinac vikao Vuk. Samo da vas obavestim da ste ove godine propustili grip.
  • Žeki

    25.09.2018 09:01
    Pre bih rekao da su ih doneli oni koji su se pre nekoliko dana vratili iz Kine letećim automobilima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.