Trudnice i porodilje protestovale ispred Vlade Srbije

Protest protiv Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom održan je ispred Vlade Srbije.
Prema objavama sa društvenih mreža, protest "nije politički obojen" a organizovale su ga, kako se navodi, trudnice i porodilje od kojih će neke zbog promene načina obračuna zarada tokom porodiljskog odsustva ili zbog nege deteta primati veoma mali mesečni iznos.
 
Učesnici protesta pod sloganom "Mame su zakon" nosili su transparente na kojima piše "Solidarnost", "Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara neka hvala", "Bebe da se radjaju a ne sićom da nas gadjaju", "Deca su zakon", "Novogodišnja rasveta preča od deteta".
 
Medju okupljenima bili su i lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović, kao i poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.
 
Porodilje, trudnice i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura predale su ranije danas Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se izmedju ostalog traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.
 
"Od kad je ovaj zakon stupio na snagu, od 1. jula ove godine imamo slučajeve porodilja koje su primale mizerne iznose tokom porodiljskog odsustva, koji su bili i 1.000 dinara, što je ponižavajuće. Želimo da se odredjene odredbe u ovom zakonu izmene", rekla je Macura.
  • Potporni fond

    29.09.2018 11:02
    @solidarnost
    Možete osnovati fond za pomoć trudnicama i porodiljama, pa ko hoće da pomogne uplatiće dobrovoljno, a žena kojoj je pomoć potrebna javiće se.
    Verovatno ćete imati dovoljan broj članica koje će mesečnim plaćanjem članarine doprineti poslovanju fonda, a moguće je da vas podrže i neke firme.
    To je rešenje,a ne uvodjenje novog poreza.
  • Radnica

    28.09.2018 19:06
    @ solidarnost
    Solidarnost znači dati onima koji nemaju,a ne svim mamama koje nisu radile ni 18 meseci pre nego što su se porodile.
    Adresa za one koji nemaju je CSR, svuda u svetu, a ne namet na tudju zaradu.
    Plaćam poreze i doprinose na zaradu 68% i nisam saglasna da se ovi nameti povećavaju za dodatnih 0,5 posto za trudnice i porodilje.
    Već plaćam 10,5% doprinose za zdravstvo,da se drugi leče, ja nikad nisam na redu.Plaćam 23% doprinose za PIO za isplatu tudjih penzija jer sopstvenu neću dočekati pre 65 godine Plaćam 0,5% doprinos za slučaj nezaposlenosti za pomoć nezaposlenima. Nema kraja
    Što je mnogo, mnogo je . Dosta je bilo solidarnosti od mene. Preterali ste.
    Ko hoće porodiljsko neka sastavi 18 meseci radnog staža, nije baš mnogo, pa neka prima naknadu .Pozdrav.



  • pojašnjenje

    28.09.2018 18:10
    @He he he
    Žene koje iz nekog bilo kog razloga ne rode dete/decu, iznos uplaćenog doprinosa fond bi vraćao( isplaćivao) na njihov zahtev posle npr 50te godine života kada se završi menopauza ili mogu da taj iznos prebace na penzioni fond. Tako da te žene ne bi bile oštećene jer bi im se novac vratio.
    A i te porodilje će kad tad početi raditi da bi izdržavale decu. Ne vidim šta je tu problem.
    Pa nekako mi se čini da je majka ipak prva i poslednja odbrana dece i porodice, čast muškim izuzecima i odgovornim i čestitim tatama.
    P.S. žensko sam, majka i trenutno trudna. Lepše bi bilo osloviti me sa Majko.
    Setite se svoje majke i porazmislite kakve je ona žrtve i odricanja podnela da bi vas izvela na put da budete dobri ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.