Stari evri u opticaju i posle maja 2019.

Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.
Stari evri u opticaju i posle maja 2019.
Foto: Pixabay
U Narodnoj banci Srbije su za Blic rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novčaniče ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.
 
ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti. Kad je reč o uvođenju novih novčanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimenzije novčanica od 100 i 200 evra - smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.
 
Na novčanicama su poboljšane bezbednosne karakteristike, a to znači da je otežano falsifikovanje.
 
U NBS još objašnjavaju da su novčanice od 100 i 200 evra poslednje u nizu koje čine seriju "Evropa", jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.
 
Sve novčanice nove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, "A" serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija