Izvozili u Rusiju voće iz EU

Policija je uhapsila 36 osoba osumnjičenih da su, kao pripadnici kriminalne grupe, voće i povrće iz EU prodavali u Rusiji kao proizvode srpskog porekla i na taj način stekli oko 440 miliona dinara, saopštio je MUP.
Izvozili u Rusiju voće iz EU
Foto: Pixabay
Uhapšeni su D.Ž. (42) i J.Ž. (42), koji se sumnjiče da su organizatori kriminalne grupe, kao i odgovorno lice preduzeća "Kleri fruit" T.M. (38), bivše odgovorno lice tog preduzeća A.S. (30) i zaposleni u toj firmi Ž.V. (45). Među uhapšenima je i odgovorno lice preduzeća "Vip fruit" i bivše odgovorno lice firme "Vip logistik" Lj.V. (43), 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, četiri otkupljivača, a krivična prijava podneta je protiv još 43 osobe. 
 
Oni se sumnjiče da su organizovali nabavku i uvoz voća iz zemalja Evropske unije koje su zatim prepakivali u hladnjači i tovarili u kamione za transport koje je angažovalo preduzeće "Kleri fruit". Kako bi prikrili poreklo robe, sumnja se da su uvezeno voće mešali sa istom vrstom voća koje su kupovali od domaćih proizvođača i izrađivali lažnu dokumentaciju o poreklu robe koju izvoze. 
 
U okviru akcije, uhapšeni su i zaposleni u Institutu "Agroekonomik" V. J.Z. (36) i M. V. (30). Oni se sumnjiče da su, kao zaposleni Instituta, kojima je Ministarstvo poljoprivrede poverilo poslove zdravstvenog pregleda pošiljaka bilja,  izdavali fitosertifikate preduzeću "Kleri fruit", iako su znali da voće koje izvozi to preduzeće nije domaćeg porekla. 
 
Sumnja se da su, prilikom izdavanja fitoseritfikata tom preduzeću, za kooperante-proizvođače povećavali količine voća u Jedinstvenom sistemu Ministarstva poljoprivrede, kako bi omogućili izvozniku da izbegne ograničenja predviđena sistemom, koja se odnose na maksimalnu proizvodnju po parcelama.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navedeno je u saopštenju MUP-a.
  • Zivan

    04.10.2018 14:55
    Šverceri na državnom nivou...
  • jovan2

    04.10.2018 14:23
    @verica
    Pise u tekstu, da je uhapseno 22 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava. Istraziti uzrok, a ne samo posledice.
  • Dejan

    04.10.2018 13:38
    ja sam posteno radio
    Kako ide ono iz maratonaca sa sanducima, sve je to moja roba, ja sam je posteno radio i izlagao opasnosti da me uhvate i oteraju na robiju !!!! E sad kod poravnavanja racuna neko nije osoljeno iz partije i sad ide problem od opasnosti ! Ista prica kao i prepakovanim secerom, neko je tu uzeo tada oko 130 milona eura !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.