Od ponedeljka časovi u svim školama 45 minuta

Štrajk prosvetnih radnika privremeno prestaje u ponedeljak, najavljuju sindikati koji su na početku školske godine pokrenuli obustavu rada nezadovoljni mestom u platnim razredima.
Od ponedeljka časovi u svim školama 45 minuta
Foto: Pixabay
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da štrajk nije završen i da će biti nastavljen ukoliko ministarstvo ne ispuni obećanja. 
 
"Štrajk prosvetnih radnika završava se potpisivanjem sporazuma i ispunjenjem štrajkačkih zahteva. U ovom slučaju nije došlo ni do jednog, ni do drugog, tako da mi smatramo da ovaj štrajk nije završen, već smo samo dali kratak predah", rekla je Janković. 
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je u petak da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biti povećane za 35 do 36 odsto. Jasna Janković navodi da je štrajk prekinut do usvajanja republičkog budžeta za narednu godinu. 
 
"Ukoliko u budžetu ne bude predviđeno sve kako smo se dogovorili, onda ćemo štrajk nastaviti. Iz pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda proističe da bi prosveta u naredne dve, tri godine trebalo da bude na prvom mestu u izdvajanjima iz budžeta. Povećanje plata trebalo bi da bude realizovano početkom sledeće godine, pa ćemo u 2019. videti tačno na čemu smo", rekla je Janković. 
 
Dodala je da Unija više nikada neće potpisivati sporazume sa Vladom Srbije, jer je već imala jedan sporazum iz 2015. godine koji je, prema njenoj oceni, ostao samo mrtvo slovo na papiru. 
 
Ona je istakla da je zahtev da svi zaposleni u prosveti sa završenim fakultetom budu u devetoj grupi, prvom platnom razredu, ispunjen polovično.
  • Mikeni

    08.10.2018 10:31
    Vec vidjeno
    Nista novo. Drzava zapreti odbijanjem od plata koje je protivzakonito sindikati prekinu odmah strajk, da odmore jer su umorni. I tresla se gora rodio se mis
  • Ana

    07.10.2018 11:20
    @uzas
    Odakle Vam informacija da ucitelji imaju samo srednju skolu? Ako mislite na partizanske ucitelje od pre 60 godina, onda se malo respitajte kako se danas postaje ucitelj. Danas svi profesori moraju imati odgovarajuci fakultet, pa cak i master studije (novi koji se zaposljavaju). Mozda na nekim zamenama mogu biti apsolventi, ali to je samo u nedostatku kadrova.
  • Paja

    07.10.2018 06:52
    @jaja
    Fenomenalan komentar! Nije mi jasno zasto se neko od prosvetara ljuti kada se spomenu zimski i prolecni i letnji rasposti? Pa normalni ljudi rade i leti i zimi i u prolece. Kolimo zaradis toliko i dobijes pa to je toliko prosto.A ne mozete porediti radnika na gradjevini koji dnevno radi 11 casova i svake subote i nedelje i prosvetnog radnika...negde sam procitao u komentaru.Kada bi prosvetni radnik radio toliko pa ja mislim da bi mu pozlilo.Nije bitno sta si zavrsio nego koliko radis dnevno...nedeljno....mesecno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.