Protić: Sever Kosova više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu

Istoričar Milan St. Protić smatra da će, kada je u pitanju Kosovo, sve ostati status kvo kao što je bilo poslednjih 20 godina i ne vidi prostor za korak napred.
U intervjuu za "Blic", na pitanje koje je to rešenje o kojem Vučić govori da mu nije prošlo, Protić kaže da misli da je Vučić govorio o razmeni teritorija - jug Srbije za sever Kosova.
 
"Kako tačno i u kojim međama, nije bitno. Umesto dobrovoljne razmene stanovništva oni su razmišljali o razmeni teritorija. Mnogo je gora i teža razmena teritorija nego razmena stanovništva", smatra Protić. 
 
On dodaje da bi Srbima, koji trenutno žive južno od Ibra neuporedivo bilo bolje u Srbiji, da tamo za njih nema budućnosti. 
 
"Na severu je stvoreno nešto što više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu i to je najveći problem", dodao je on. 
 
Iznosi i svoje viđenje rešenja za KiM, prema kojem bi Srbija priznala Kosovo, ali bi odmah dobila članstvo u EU i eksteritorijalnost svetinja na KiM, Srbi s KiM dobili bi opciju da se presele u Srbiju, a Albanci s juga Srbije na Kosovo. 
 
NATO, EU i Savet bezbednosti bi trebalo da garantuju Srbiji teritorijalni integritet a za Srbiju bi trebalo obezbediti dugotrajnu finansijsku pomoć koja bi je za desetak godina podigla na noge. Kad je reč o severu Kosova, ona smatra da su sever Kosova i jug Srbije spojeni sudovi i da Srbija mora da izabere ili jedno ili drugo. 
 
Prema njegovom mišljenju, jug Srbije je neuporedivi značjaniji za Srbiju zato što tuda prolazi autoput i ako Srbija izgubi moravsko-vardarsku dolinu izgubila je žilu kucavicu. 
 
"Da sačuvamo i jedno i drugo, mislim da je nemoguće", kaže on. 
 
Komentarišći događaje od 5. oktobra 2000. on kaže da je to trebalo da bude revolucija u smislu fundamentalne promene sistema, a pretvorio se u dan kada je Koštunica zamenio Miloševića dok je politika ostala ista i sistem nepromenjen. 
 
Na pitanje u kom pravcu državu vodi današnja vlast, kaže - nikuda, i dodaje da priče da Srbija može i na Istok i na Zapad predstavljaju iluziju. 
 
Za Savez za Srbiju i Jankovićev Blok 381 kaže da ni jedni ni durgi nisu dovoljno zreli niti dovoljno jaki da bi se uspešno suprotstavili vladajućoj koaliciji.
  • hhm

    07.10.2018 18:47
    pitanje je uzurpacije imovine drzave Srbije.Imovina je svetinja. Moguu da zakupe to je logicno ili da plate ali mnogi kosta. Onda dobiju papire pa prave drzavu a ne leteci cilim.Bez papira mogu da lete samo kad se naduvaju.Moze i razmena ali to je sa njima visa matematika jer su posebna vrsta.
  • Posmatrač

    07.10.2018 17:22
    Ovim redosledom:
    a) da se napravi pošten deobni bilans, s obzirom da je Srbija (kad je bila deo SFRJ) ulagala u (tadašnju SAP) Kosovo i Metohiju, a albanski živalj nije bio baš disciplinovan (eufemizam) u plaćanju struje, vode, grejanja, telefona i ostalih troškova života,
    b) da se napravi sporazum o zaštiti naših istorijskih spomenika na Kosovu i
    c) da se motivišu građani Kosova srpske nacionalnosti da se presele u Srbiju, jer tamo nema života nikom ko se ne uklapa u civilizacijski status (eufemizam) albanskog življa.

    I još nešto: svi građani Srbije, bez obzira na nacionalnost, profitirali su odlaskom Kosova i Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. Samo jedan pogled na Makedoniju - i sve će biti jasno.
  • saller.ns

    07.10.2018 13:02
    Neko sa godinama postane pametniji,a vi................

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija