EP: U izveštaju o Srbiji kompromisni amandman o mogućoj korekciji granice sa Kosovom

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta danas bi trebalo da usvoji tekst izveštaja o Srbiji koji obuhvata i kompromisni amandman o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova.
EP: U izveštaju o Srbiji kompromisni amandman o mogućoj korekciji granice sa Kosovom
Foto: 021.rs
"Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno usaglašen i usklađen sa ukupnom stabilnošću regiona i međunarodnim pravom", stoji u tekstu usaglašenog amandmana.
 
Ukupno 239 amandmana koji su podneti na ovogodišnji izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera svedeni su na 27 kompromisnih amandmana koji bi trebalo da uđu u konačan tekst izveštaja o Srbiji. O njima će se glasati danas na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u Briselu.
 
Posebnu pažnju poslanika ima kompromisni amandman pod brojem 25, koji se odnosi na debatu o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova, uključujući i "razmenu teritorija". Na početku teksta koji bi trebalo da bude uvršten u konačnu verziju izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, ali i o Kosovu, naglašava se "multietnička priroda i Kosova i Srbije" kao i činjenica da "etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu".
 
"Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo", zaključuje se u tekstu kompromisnog amandmana koji obuhvata intervencije 10 poslanika EP.
 
Posle usvajanja u Spoljnopolitičkom odboru izveštaj o Srbiji bi krajem novembra trebalo da usvoje svi poslanici Evropskog parlamenta za plenarnom zasedanju u Briselu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija