Policija apeluje na građane da ne šire neproverene informacije o otmicama dece

Prethodnih dana i nedelja u medijima je objavljeno više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je dovelo do uznemirenja javnosti.
Policija apeluje na građane da ne šire neproverene informacije o otmicama dece
Foto: Pixabay
U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila.
 
Novosadska policija je u vezi sa prijavom otmice dvanaestogodišnje devojčice utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno devojčica je naknadno izjavila da joj se ništa nije dogodilo, a da je to prijavila zato što je videla vesti o navodnim pokušajima otmice.
 
Prošlog meseca su dvojica dečaka prijavila da je u Železniku nepoznati muškarac uvukao jednu devojčicu u kombi, a zapravo je ona bila kod kuće sa roditeljima. Juče je prijavljena otmica devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila, kako bi opravdala roditeljima svoj izostanak iz škole.
 
To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne. Međutim, na društvenim mrežama i dalje se objavljuju brojne neproverene i netačne informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji uopšte nisu prijavljeni policiji.
 
Policija apeluje na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi sa pokušajem otmice dece prijave policiji, kako bi mogli detaljno da ispitaju sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama.
 
Nažalost, mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do podizanja panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio. Imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, policija će preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio.
 
"Ministarstvo unutrašnjih poslova postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja. Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja", navodi se u saopštenju policije.
 
Podsetimo, proteklih desetak dana društvenim mrežama širi se izuzetno velik broj poruka o navodnim otmicama dece i to prvenstveno oko škola, a ono što im je zajedničko je da su sve lažne i napisane na osnovu glasina.
  • Cognito

    13.10.2018 06:16
    Ergo...
    Ma kakav apel. Pogledajte ono sa vakcinama. Dok nije sudjeno nije ni prestalo. Ima tu i umobolnih i zlonamernih... Za sve njih facebook je kao poručen. A i naivni bi već mogli da shvate značaj proveravanja istine.
  • Vucenovicka

    12.10.2018 20:34
    Uvesti ogromne novcane kazne za te sto neosnovano sire paniku.Kako neko uopste moze da se sali sa tim stvarima.Strasno kakvih ljudi ima.
  • Brus Vilis

    12.10.2018 19:29
    @Futog
    Da li bi te ubedio podatak da je privatno školsko obezbedjenje od "prethodne otmice" u pojedinim školama obavezno? Uz to, imaj na umu da škola, čitaj direktori, samovoljno biraju agencije koje pružaju tu uslugu. Možemo tek nagadjati koliko se nagradjuje to poverenje. E sad ,da ne bude ovo-ono, itekako sam za obezbedjenje, ali ne s ovakvim nadležnostima. Znate li da školsko obezbedjenje prema zakonu ne sme da razdvaja decu koja se tuku, ne sme da ih pipne? Takodje ne sme od nepoznate osobe tražiti lične dokumente niti ih uopšte pitati za ime i prezime? Šta sme? Sme da zapiše ono što je video i da to dostavi nekom u školi i sme da postavi nadzorne kamere. Inače, te kamere bi mogla i škola postaviti za iznos koji roditelji plaćaju samo u jednom polugodištu i još bi ostalo para. O tome se, prijatelju radi. Uvek se radi o lovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija