Od socijalne pomoći živi oko 8.200 porodica

Od socijalne pomoći, prema poslednjim podacima, živi 20.852 korisnika odnosno oko 8.200 porodica.
Od socijalne pomoći živi oko 8.200 porodica
Foto: 021.rs
Osnovni uslov za sticanje prava na tu pomoć je da prihodi porodice ili osobe nisu veći od iznosa novčane socijalne pomoći, koja trenutno iznosi 8.283 dinara.
 
Česta primedba je da ne stiže uvek u prave ruke. Sanja Milatović iz Centra za socijalni rad Beograd navodi da se korisnici najčešće žale na iznos propuštene zarade, obračunati iznos koji stoji u rešenju i koji se utvrđuje kod radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći.
 
Iznos propuštene zarade je onaj iznos koji bi taj radno sposobni korisnik mogao da ostvari svojim radom, ali nije bio u mogućnsoti.
 
Ima i situacija kada se korisnicima savetuje da tuže svoje srodnike za izdržavanje, što je najčešće situacija kod maloletne dece. "Ako postoji srodnik koji može da izdržava tu maloletnu decu, a u obavezi je po zakonu i može, onda on mora da ga tuži, jer samo sud utvrđuje obavezu izdržavanja i mora da donese tu pravosnažnu presudu. Onda se taj iznos socijalne pomoći umanjuje za taj iznos za koji je utvrđena obaveza izdržavanja", objašnjava Sanja Milatović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.