Srbija će izvoziti pšenicu u Egipat nakon 30 godina

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja je najveći globalni uvoznik pšenice, trebalo bi da počne u decembru ove godine ili januaru 2019, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Ministar kaže da ćemo prvi put posle 30 godina moći da izvezemo pšenicu u Egipat, i da je Srbija kao država dobila za to sertifikat.
 
"Sve ono što se o tome mnogo pričalo poslednjih 20 ili 30 godina, sada postaje realnost", rekao je Nedimović. On je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.
 
Srbija, rekao je ministar, ima dva miliona tona pšenice za izvoz s ozbirom na to da su ove godine bili odlični prinosi i dodao je da Egipat traži dobar kvalitet zrna. "Zavisi od našeg potencijala koliko budemo mogli da ugovorimo sa egipatskim otkupljivačima. Mi imamo u ovom trenutku, sigurno ćemo imati bar dva miliona tona za izvoz", naveo je Nedimović i dodao da "kada ste najveći kupac, tražite najbolju robu".
 
Koliko je izvoz pešenice u Egipat velika stvar, naveo je, govori i to što je predsednik Rusije svojevremeno morao da ide u Egipat na potpisivanje takvog ugovora. Nedimović je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju.
 
Evropska banka za obnovu i razvoj je do sada investirala pet milijardi evra u poljoprivredu i agrobiznis u Srbiji. Sledeća stavka je, kažu, bezbednost hrane i fitosanitarna kontrola.
 
"Pomagaćemo u tome da se nađe najbolje rešenje za srpske proizvode, a to je geografsko poreklo, koje za proizvođače znači dodatu vrednost. Uspeli smo da sertifikujemo ariljsku malinu i oblačinsku višnju". navela je Žužana Hargitai iz EBRD-a.
  • Deks

    16.10.2018 08:46
    Zaista vrhunski proizvod visoke tehnologije ta pšenica, čestitam na ovakvom uspehu Srbijo. Inače nema veze Srbijo što malo malo pa nemaš pšenice ni za svoje potrebe.
  • BoeserWolf

    16.10.2018 08:28
    A nogice?
    Jaka stvar što izvoze pšenicu.
    Palma je javio da je preCednik prodao u Kini pilece nogice! Posao milenijuma, praunuci će uživati plodove tog posla.
    Nastupa platinasto doba, zlatno je iza nas!
  • Titikaka

    16.10.2018 02:58
    deli vlada zemlju
    Arapima
    da bi oni ubirali naše vojvodjansko žito
    te će tako sami sebi izvoziti
    naše žito
    vlada nam je bljaaaaaaa....aaaa...kkkkkk...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.