Prevario je službenik PIO fonda, a sada od nje traže da vrati novac

Radnik Fonda PIO iz Ćuprije varao je ljude kojima je uzimao novac za nedostajući radni staž.
Prevario je službenik PIO fonda, a sada od nje traže da vrati novac
Foto: 021.rs
On je, kako kažu u Fondu, zbog toga dobio otkaz pošle godine, posle kontrole njegovih predmeta, a afera je izašla u javnost tek ovih dana. Fond je protiv njega podneo krivičnu prijavu zbog nepravilnosti u sedam predmeta.
 
Svetlana Arsić (59), jedna od oštećenih, tvrdi da je on novac koji mu je dala zadržao za sebe, umesto da ga prosledi u kasu Fonda. Kako je ispričala za Kurir, ona je u novembru 2016. godine ostala bez posla.
 
- Pošto mi je tada falilo još dve godine radnog staža do penzije, otišla sam u Fond PIO da se raspitam o svemu i da me pošalju na vreme u Zavod za nezaposlene, da makar od te nacionalne službe primam naknadu dok ne ostvarim pravo na penziju. U Fondu su mi rekli da mi poslodavac poslednjih godinu dana nije uplaćivao doprinose za zdrastveno osiguranje i penziju i da bi zato trebalo da im uplatim 70.623 dinara za tu godinu staža. Izdali su mi rešenje o tom dugu krajem januara 2017. godine i ja sam radniku fonda B.G, koji se predstavio kao ovlašćeno lice za vođenje mog postupka, dala novac na ruke, jer je rekao da će on sve ostalo da sredi - ispričala je.
 
Prema njenim rečima, ubrzo nakon toga dobila je potvrdu da zaključno sa novembrom 2016. godine ima više od 36 godina staža, na osnovu čega joj je izdato rešenje da joj je u naredne dve godine odobrena naknada od Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
- U tim dokumentima i piše da sam u avgustu 2018. godine, posle navršenih 38 godina radnog staža, stekla uslov za penziju. U avgustu sam zato i predala Fondu zahtev za penziju, ali je usledio šok - rekli su da mi nedostaje još godina staža, iako sam ja to platila - priča Svetlana Arsić.
 
Kako kaže, ponovo joj je stiglo obaveštenje da uplati godinu dana nedostajućeg staža, ali je sada u pitanju iznos 105.000 dinara.
 
- Potom su me zvali iz Zavoda za zapošljavanje i rekli da PIO fond iz Ćuprije na njih vrši pritisak da mi ponište rešenje o odobrenoj naknadi za nezaposlene, koju sam primala dve godine koliko mi je falilo do penzije. Uz to, oni hoće da im vratim 380.000 dinara koje sam za te dve godine primila. Ako mi obrišu godinu staža, koju sam već platila i ove dve godine sa Zavoda, onda još tri godine neću moći u penziju. Od čega ću da živim? Već sada nemam novca za hleb i lekove - navodi ova žena.
 
U posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije tužilaštva u Kraljevu za Kurir je potvrđeno da vode predmet protiv B.G. iz Ćuprije, osumnjičenog da je oštetio sedam osiguranika Fonda PIO.
 
- Tužilaštvo postupa po prijavi koju je Fond PIO podneo Policijskoj upravi Jagodina. Dat je nalog PU Jagodina za prikupljanje i obradu informacija u vezi sa navodima te krivične prijave i u toku je prikupljanje dokaza - navode u tužilaštvu.
  • Sesil

    18.10.2018 11:27
    НИЈЕ НЕГО
    Од када се новац за доприносе даје на руке???Никада то није могло.Да ли струју и информатику плаћа тако што да на руке???Човек који је преварио треба да одговара наравно,али таква глупост од именоване...
  • Rodjeni

    18.10.2018 08:43
    Njive Moje
    Dodjite u Beocin da vidite sta nam Predsednik Opstine radi s Budzetom,manite se tih smrtnika.
  • pa sta je tu sporno

    18.10.2018 02:02
    Tradicionalno
    zato i govorimo da na nac frekv ne idu rijaliti vec EDUKACIIJA jer ne zna svako da se pare ne daju na ruke vec uplacuju na odredjeni racun mada bi ovi mozda onda dali br svog racuna ali u tom slucaju bi pio od svojih plata morao d nadoknadi stetu kao u pravnoj drzvai ..Sad mora da tuzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.