Kupovina polovnjaka u Srbiji zahteva osam puta više šaltera i deset puta više novca nego u EU

Građani Srbije prilikom prodaje ili kupovine polovnog automobila potroše i do pet puta više vremena nego građani u EU, pokazuje istraživanje NALED-a.
Kupovina polovnjaka u Srbiji zahteva osam puta više šaltera i deset puta više novca nego u EU
Foto: Pixabay
Da su građani Srbije previše opterećeni birokratijom u odnosu na stanovnike razvijenih zemalja, može se videti i na jednostavnim poslovima kao što je kupovina ili prodaja polovnog automobila, pošto će na putu do željenog četvorotočkaša obaviti čak sedam puta više plaćanja, obići osam puta više šaltera i izdvojiti i do 10 puta više novca, objavio je NALED.
 
U Srbiji je dosad evidentirano gotovo 2.500 administrativnih procedura i skoro nijedna od njih ne može da se obavi bez odlaska u institucije i podnošenja papirnih dokumenata.
 
Situaciju bi trebalo da promeni Zakon o e-poslovanju koji je formalno izjednačio elektronski dokument sa papirnim, što je prvi korak ka digitalizaciji postupaka.
 
"Građani su veoma zainteresovani za e-servise, što nam je pokazala i kampanja 'Pitajte kada ćemo se osloboditi suvišnih papira', realizovana uz podršku britanskog Fonda za dobru upravu. Na sajtu www.pitajtekada.rs građani su predlagali i glasali za procedure koje bi trebalo prve digitalizovati i najviše glasova dobio je predlog za elektronsko izdavanje potvrde o plaćenom porezu i tu inicijativu smo već uputili Poreskoj upravi", kaže predsedavajuci Saveza za e-upravu i generalni direktor OSA računarski inženjering Željko Tomić.
 
Takođe, visoke ocene zaslužili su predlozi za digitalizaciju procedure promene prezimena i prebivališta u ličnoj karti, uvođenje elektronske fakture, elektronske uplate taksi institucijama, kao i refundacije PDV-a za prvi stan, naveo je Tomić.
 
Holanđani i Francuzi kupovinu polovnog automobila mogu da završe potpuno elektronski, dok kupac i prodavac u Srbiji moraju da prođu osam koraka i isto toliko šaltera - od overe ugovora kod notara, preko prijave poreza do registracije i plaćanja svih obaveza u tim poslovima (u analizu nisu uključene zamena saobraćajne dozvole i plaćanje komunalne naknade).
 
Već prvi korak, overa ugovora, ne postoji u Holandiji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji i Francuskoj, s kojima je napravljeno poređenje, dok u Holandiji i Nemačkoj ugovor može da bude i usmen. Takođe, u Srbiji kupac i prodavac obave ukupno sedam plaćanja (po dve MUP-u, NBS i poreskim organima i jedno notarima) i objedinjavanjem uplate na jedan račun veliki deo administracije bi bio smanjen.
 
Korak dalje bilo bi uvođenje elektronskog plaćanja umesto odlaska u poštu ili banku.
 
Iako postoje agencije za registraciju preko kojih je moguće završiti ovaj posao na jednom mestu (uz proviziju), pravo rešenje bilo bi omogućavanje da sve neophodne dokumente građani mogu da podnesu elektronskim putem, a da one podatke koje već poseduju, institucije pribave same.
  • Milo

    18.10.2018 12:39
    Dabome
    Juce sam dovezao prijatelju ovde u Novi Sad pasat b6 ,platio sam ga tj.on mi je dao pare 2800 eura 2008 godiste e sad koliko ce ga on izaci na kraju ne znam,platio sve dazbine papire drzavi Francuskoj 57 eura!Srecno
  • Aleksandar

    18.10.2018 11:09
    Aman više, dosta o tim automobilima... Svakodnevno barem jedan, ako ne i više, tekst o njima. Više pričamo o kolima, nego o Vučićevim marifetlucima...
  • Radnik

    18.10.2018 10:34
    @A
    Kada bi znao koliko je skupo trafo ulje, ne bi tako govorio.

    Deluje mi da je sa polovnjacima, kao sa oružjem, samo obrnuto.

    Oni koji donose zakone, stimulišu mušterije da pređu u drugi tabor.
    Kod automobila su to novi automobili, jer donosioci poseduju auto-kuće.
    Fale samo krediti, da neko sa 200 eura platom može da kupi nov auto.
    I doživi vraćanje kredita.

    Kod oružja su to prodavci ilegalnog naoružanja, jer donosioci poseduju to tržište.
    Jadni, nisu svesni da su tim automatski oslabili vojnu moć zemlje.
    Jer, ne možeš naoružavati čoveka u ratu koji u miru nije bio sposoban da ga dobije.
    A ima to na papiru, od stručnjaka. Eto prilike da se odbije prijem naoružanja kod mobilizacije.

    Čeka nas i marihuana, a već sada se zna da su uvezeni aparati za prodaju marihuane u kesicama. I stoje negde i čekaju zakon. Kad bude donesen, eto njih odmah sutra na ulici.

    Manipulacija masama. A zbog sve većeg nezadovoljstva i manjka resursa za život,
    to će postati nauka, dobiće svoj fakultet, a same drpge će biti sve više odobravane,
    kako bi mase bile svesne samo onoliko, koliko im traje radno vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.