Smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta: Samo sam pitao di su naši novci

Reditelj Jug Radivojević obavestio je danas Upravni odbor beogradskog Narodnog pozorišta da moli da ga razreše imenovanja na mesto direktora Drame, zbog "politizacije i atmosfere koja je stvorena".
Smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta: Samo sam pitao di su naši novci
Foto: 021.rs
Narodno pozorište saopštilo je u ponedeljak da je upravnik Dejan Savić doneo odluku da prvi čovek Drame naše najveće i jedne od najznačajnijih institucija kulture u narednom periodu umesto Željka Hubača bude Jug Radivojević, pozorišni i filmski reditelj.
 
Tim povodom Radivojević je poslao otvoreno pismo Upravnom odboru Narodnog pozorišta u kojem navodi da je "smena Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu 'Drame', a samim tim i potpuno narušila atmosferu u njemu" i da zato smatra da bi njegovim dolaskom na čelo 'Drame' bilo nemoguće u takvim okolnostima stvarati i sprovoditi dalje planove.
 
Na pitanje da li smatra da je njegova smena individualni čin direktora ili nešto drugo stoji iza toga, možda politika, dosadašnji direktor Drame Željko Hubač rekao je za Radio Slobodna Evropa da mu je teško to da komentariše, "zbog toga što je direktor nekim svojim izjavama ovo uveo u sfere politike". 
 
"Kod nas ukažete na neki problem, a onda se posle dva dana to pretvori u pitanje ko je za Putina, a ko je za Trampa, ko je za Amerikance, a ko je za Ruse. Ljudi, tako se skreće fokus sa suštine, sa onog šta je izgovoreno. Ja sam pre nekoliko dana izgovorio: Zašto niko ne reaguje da u jubilarnoj 150. sezoni Drama Narodnog pozorišta sedam meseci nema premijeru. Možda sam dirnuo u nešto jako bolno, a to je da sam izgovorio, što bi Lale rekle, di su naši novci", rekao je Hubač. 
 
Oko 30 umetnika i saradnika Drame Narodnog pozorišta objavilo je danas proglas u kojem se traži smena Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu Željka Hubača. Tokom pres konferencije, koja je počela čitanjem proglasa, objavljeno je i da je u međuvremenu Jug Radivojević podneo ostavku, što su prisutni umetnici u beogradskom Medija centru pozdravili aplauzom.
 
Među potpisnicima proglasa su Nataša Ninković, Nela Mihajlović, Tatjana Mandić Rigonat, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Vuk Kostić, Olga Odanović, Nada Šargin i drugi i svi oni se slažu da je Hubač na mestu direktora drame ostvario izvanredne rezultate.
 
U proglasu stoji da su navedeni razlozi za njegovu smenu, poput izmene vizure dramskog repertoara i nedovoljne uposlenosti ansambla, "cinični, čak i opasni, jer su pozorištu doneli 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine". Navode i da se oglašavaju u znak protesta zbog "bahatosti uprave Narodnog pozorišta na čelu sa upravnikom Dejanom Savićem, a da je vrhunac te bahatosti smena Željka Hubača".
 
Tatjana Mandić Rigonat rekla je da je važno da direktor Drame poznaje savremene tokove dramskog stvaralaštva, da ume da napravi repertoar i ansambl i dodala da je Hubač u tome uspeo.
 
"Način na koji je smenjen je šamar, ne samo njemu i njegovom kvalitetu već svim umetnicima Narodnog pozorišta, kao i saradnicima koji su doprineli i stvorili te umetničke vrednosti", rekla je Mandić Rigonat. Navodeći da direktore sektora postavlja upravnik pozorišta, ističe da oni ne smeju biti marionete.
 
Ona je odbacila optužbe upravnika pozorišta da iza njih stoji neka politička organizacija.
 
"Mi smo umetnici. Imamo pravo da javno istupamo u medijima. Probao je da spinuje, da iza nas stoje političke snage. I zbog toga, takođe, treba da bude smenjen. Negira nas kao umetnike i ljude na taj način", rekla je Mandić Rigonat i navela da je Savić sada doveo u krizu Narodno pozorište.
  • Pedja

    19.10.2018 09:34
    Ja radio u pozoristu u NS kao tehnicki saradnik oko godinu dana.....Mnogo klanova,svi kidisu na pare,i nije njima uopste tesko u odnosu na obican zaposleni svet,,,,Posle tog iskustva stekao sam sasvim drugaciju sliku o tom svetu....meni ovo sve lici na tu pricu
  • Nizina

    19.10.2018 06:49
    Mentalni sinjel
    V. Seselja radi, imati svoje clanovebod direktora do tetkica.
  • Anonimus

    18.10.2018 21:08
    Umetnicima nije uvek za verovati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija