Đukić Dejanović: Nema novca za minimalac za porodilje

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu.
Đukić Dejanović: Nema novca za minimalac za porodilje
Foto: Pixabay
Ministarka je tako, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisala predlog Inicijative "Mame su zakon" o uvođenju obaveznog minimalca za porodilje kojim bi se regulisalo da nijedna porodilja u Srbiji ne bi smela da prima manje od minimalne zarade za vreme porodiljskog odsustva.
 
Đukić Dejanović je navela da finansijska sredstva kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina.
 
"Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene", rekla je ministarka.
 
Smatra da, budući da se širi obim prava i povećava broj žena koje primaju nadoknade, treba uzeti u obzir i sistem pravednosti, a ne, kako kaže, "samo želje da nadoknade ne budu jako niske".
 
"Porodilja koja je radila nekoliko meseci možda je oštećena za 1.000 dinara mesečno, što svakako nije malo, ali ona po drugim osnovama dobija značajno više nego što je imala do sada", navela je ministarka.
 
Podsećamo da je Inicijativa "Mame su zakon" najavila da dolazi u Novi Sad, nakon što poslanici vladajuće većine ponovo nisu usvojili predlog da se raspravlja o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. O tome više OVDE.
  • Marija

    22.01.2020 13:05
    Bruka
    Ja bi pitala Vucica i Brnabicku da li njihove zene mogu da kupe deci sve sto im treba sa 24430 dinara mesecno toliki je moj minimalac
  • Кл

    21.10.2018 14:36
    Очекивано
    Не знам како неко може да буде изненађен изјавом једне од перјаница СПС. Кад ми, обични грађани кажемо "све породиље у Србији", ми мислимо на неке обичне жене; на девојку која ради у пекари, на комшиницу наше бабе са села која са мужем једва саставља крај са крајем радећи земљу... Бар ја такве жене имам на уму.
    СПС-овци мисле да ће те паре добити и жене не-српске националности: Ромкиње, Бошњакиње, па чак и (о, ужаса!) Албанке. Они под децом у Србији подразумевају српску децу и то само ону чије родитеље могу да контролишу, који "доприносе", тј. пуне буџетску касицу прасицу.
    Ето, зато министарка тако резолутно одбија једну нормалну и разумну меру.
  • Brus Vilis

    21.10.2018 13:37
    "Dotična ju ove godine kupila svojoj deci kuću u Londonu, koja se ne školuju ovde, za neverovatnih 1 800 000 evra." Branko, twitter

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.