U biračkom spisku nacionalnih manjina više od 507.000 građana

U ponoć je zaključen Poseban birački spisak nacionalnih manjina, u koji je upisano 507.183 birača.
U biračkom spisku nacionalnih manjina više od 507.000 građana
Foto: 021.rs
Od tog broja, 462.759 birača ostvaruje biračko pravo na neposrednim izborima za članove 18 nacionalnih saveta, a za četiri manjine koje članove nacionalnog saveta biraju putem elektorske skupštine upisano je 44.424 birača, saopštilo je resorno ministarstvo.
 
Svi građani sa biračkim pravom, pripadnici nacionalnih manjina, mogu da se upišu u Poseban birački spisak do 31. oktobra u ponoć.
 
- Pozivam još jednom sve naše građane, pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore i biraju članove svog nacionalnog saveta, jer veće učešće pripadnika nacionalnih manjina na ovim izborima daje veći legitimitet telima koja brinu o jeziku, kulturi, upotrebi jezika i pisma i obrazovanju manjina - rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
 
Izbori za članove nacionalnih saveta održaće se 4. novembra.
 
Na njima će 18 nacionalnih manjina birati članove svojih nacionih saveta nacionalnih manjina na neposrednim izborima i to: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, dok će četiri nacionalne manjine birati svoje nacionalne savete putem elektorske skupštine i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska.
  • Indijanac

    21.10.2018 10:30
    @rodoljub
    Rodoljube, ajd ne srči...
  • da, baš...

    20.10.2018 19:10
    ... a od toga ko zna koliko naprijednih novo-manjinaca ... Ma, smejurija...
  • rodoljub

    20.10.2018 18:26
    "suverenost"
    Nigde u svetu nema primera da se tako razbija drzava kao sto se to cini u Srbiji. Unistavanje srpskog korpusa sprovodi se stvaranjem raznih zajednica kao izbornih subjekata, cime se razjedinjava homogenost i jedinstvo srpske nacije. Uskoro ce od Srbije napraviti drzavu nacionalnih manjina , pri cemu ce 70 % Srba imati tretman ka neka zajednica koja ima 0,1 % pripadnika u ukupnom broju stanovnika. Sve se ovo sprovodi pod maskom demokratije i ljudskih prava, a iza toga stoji NATO-CIA-korporativna mafija "Deep State" Amerika .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.