Osuđeni državljanin Srbije opet ratuje u Ukrajini

Jedan od 28 državljana Srbije koji je osuđen zbog učešća na stranim ratištima se vratio na istok Ukrajine, piše Radio "Slobodna Evropa".
Osuđeni državljanin Srbije opet ratuje u Ukrajini
Foto: Pixabay
Ime Stevana Miloševića (32) iz Kovina se našlo i na spisku srpskih državljana koji su učestvovali na ukrajinskom ratištu na strani proruskih pobunjenika, koje je Generalno tužilaštvo te zemlje dostavilo Republici Srbiji. On je ubeležen i u bazi podataka ukrajinskog sajta "Mirotvorec" u sklopu Centra za istraživanje zločina protiv nacionalne sugurnosti Ukrajine, gde je nazvan "plaćenikom". 
 
"Ne bojim se zatvora u Srbiji", poručio je Milošević iz Luganjske Narodne Republike. 
 
Kako je tačno otišao u Donbas i ko mu je pomogao, Milošević ne otkriva, ali tvrdi da je otišao sam 2014. godine kako kaže "sa idejom patriotizma", te da je preko Fejsbuka stupio u kontakt sa organizacijama u Donbasu koje su mu organizovale put za Rusiju. 
 
"Naš komandir grupe bio je jedan momak iz Francuske. Preko njega smo dobili karte Beograd-Moskva. Kod Moskve su nas sačekali Rusi koji su nas od aerodroma ispratili, nekog u Donjeck, nekog u Luganjsk. Upoznao sam dosta naših Srba koji su već bili ovde i koji su isto tako kao i ja krenuli iz tih nekih patriotskih pobuda", objašnjava Milošević. 
 
Nedugo posle nagodbe sa srpskim tužilaštvom kada je osuđen na uslovnu kaznu od pet godina, Stevan Milošević vratio se u Donbas i prekršio uslovnu kaznu. Međutim, zbog toga može dobiti zatvorsku kaznu samo ako protiv njega bude pokrenut novi krivični postupak, objasnila je za Radio Slobodna Evropa Tatjana Sekulić, portparolka Višeg javnog tužilštva u Beogradu. 
 
Pokretanje novog krivičnog postupka je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva. "Tek kada se taj novi postupak završi i ako se utvrdi da je Milošević zaista ponovo ratovao u Ukrajini, postojeća uslovna kazna od pet godina biće mu preinačena u zatvorsku kaznu od godinu dana i šest meseci, ili pak u težu kaznu ukoliko sudija tako odluči", objasnila je za RSE Bojana Stanković, portparolka Višeg suda u Beogradu. 
 
Ukoliko se, međutim, u Srbiju vrati nakon isteka pet godina i ako se protiv njega ne pokrene novi krivični postupak, Milošević će proći nekažnjeno. 
 
Po dolasku u Rusiju, nakon obuke i prvih borbi za Donjecki aerodrom, Milošević se po sopstvenim rečima, pridružuje policijskom bataljonu samoproglašene Republike Luganjsk, poznatom kao "Fantomi", odnosno "Prizrak" brigada, gde se bori pod komandom Alekseja Mozgovoja, komadanta proruskih pobunjenika, ubijenog 2015. godine. 
 
Upravo mu je Mozgovoj 2014. godine dodelio čin kapetana, zbog zasluga u ratu, a Igor Girkin Strelkov, nekadašnji komandant proruskih snaga u Donjecku, odlikovao ga je medaljom za ratne zasluge za 2014. godinu. Milošević tvdi da je jedini Balkanac u jedinici u kojoj se sada bori ali da je poznavao srpske državljane koji su ratovali u Ukrajini. Gde se trenutno bori, ne želi da otkrije. 
 
"Ne smem da vam kažem koje su tačne pozicije, ali to su linije razgraničenja Donjecke i Luganjske republike sa ostatkom ukrajinske države. Gde ukrajinska vojska svakodnevno krši Minski sporazum i artiljerijom stalno gađa položaje Narodne vojske Donbasa. Baš prekjuče je poginula jedna mlada devojka, 18 godina, sa majkom, u kući je stajala u dvorištu", priča Milošević. 
 
Međutim, Stevan Milošević je u istrazi, koju je Generalno tužilaštvo Ukrajine vodilo protiv šestorice državljana Srbije zbog učestvovanja u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih snaga, označen kao pripadnik "Unité Continentale", koju ukrajinsko tužilaštvo kvalifikuje kao ekstremno desničarsku organizaciju. 
 
U dokumentu koji je Radiju "Slobodna Evropa" dostavilo Generalno tužilaštvo Ukrajine, navodi se da je ta institucija utvrdila da je "od jula 2014. godine u agresivna borbena dejstva protiv Ukrajine na području Donjecke i Luganjske oblasti, u sastavu nelegalnih oružanih formacija stvorenih od strane Ruske Federacije i njoj podređenih, uključeno 54 strana lica, članova organizacije ’Unité Continentale’: 6 državljana Srbije - Zoran Kljajić, Stevan Milošević, Stefan Ćelavi, Ivan Mačkić, Počuča Radomir, Živković Bratislav, državljana Španije, 21 državljanin Italije, 1 državljanin Moldavije, 1 državljanin SAD-a, 2 državljana Finske, 11 državljana Francuske, 2 državljana Češke, 1 državljanin Belorusije i 1 državljanin Letonije". Opširnije čitajte OVDE.
  • Marija

    22.10.2018 22:38
    Pa šta ?
    U čemu je problem? Čovek ima pravo da radi sa svojim životom šta hoće. Ko ima pravo da mu to zabrani ?
  • Pravi Patriota

    21.10.2018 12:26
    idu zbog ljubavi za otadzbinu da ratuju za tudju. ti i takvi bolje da se ne vracaju nazad
  • Станко Србин

    21.10.2018 05:57
    Жал
    Ето такав је Србија. Несме се бити патриота. Зидамо ли ДРЖАВУ ИЗДАЈНИШТВА

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.