Miler: Srbija može da se poveže sa gasovodom "Turski tok"

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler izjavio je da postoji mogućnost da se Srbija poveže sa gasovodom "Turski tok" koji do Turske ide preko Crnog mora.
Miler: Srbija može da se poveže sa gasovodom "Turski tok"
Foto: Pixabay
On je pojasnio da projekat "Turski tok" pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske preko Crnog mora, te da će sa prvog kraka gas ići na tursko tržište dok je drugi krak namenjen za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope.
 
"Kapacitete koji su potrebni za prijem i dalji transport gasa sa strane EU moraju da obezbede evropske kompanije. 'Gasprom' je potpisao 'Putne mape' o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske. Operateri za transport gasa već rade kako bi osigurali da sistemi za transport gasa ovih zemalja budu spremni za dodatni gas", rekao je Miler za "Novosti".
 
Miler je dodao da postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje na jug Italije.
 
On je naglasio da kompanija "Gasprom", koja je 2008. godine preuzela NIS, osim saradnje u energetici, pokušava da jača odnos Srbije i Rusije i na drugim poljima, pa je tako finansirala radove na postavljanju mozaika na kupoli Hrama Svetog Save i rekonstrukciju "Ruskog nekropolja" na Novom groblju u Beogradu.
 
"Zajedno sa Emirom Kusturicom "Gasprom" i NIS svake godine organizuju festival ruske muzike 'Boljšoj' na Mećavniku za mlade muzičare. Siguran sam da takva podrška nije ništa manje važna od saradnje u energetskom sektoru", zaključio je Miler.
  • SOSA

    25.10.2018 14:54
    samo u Smrdojvodini
    Samo u Smrdojvodini neko očekuje da zbog njih koji svakodnevno pljuju Rusiju ona započne treći svetski rat bombardovanjem EU jer je namerno opstruisala projekat Južni tok sa nesuvislim argumentima koji sasvim slučajno ne važe za Severni tok 2. Kad je u interesu Nemačke onda može, kad je u interesu Srbije onda ne može - hvala našim evropskim prijateljima.
  • Aleksandar

    21.10.2018 18:03
    Mislim da ne treba čekati, već odmah osnovati javno preduzeće 'turski tok' i postaviti Bajatovića za direktora, sa platom od 20.000€.
  • Dejan

    21.10.2018 16:16
    gas
    Ja sam jos za vreme dss znao da od juznog toka nece biti nista, hteli bi srbi juzni tok i nabuko al ameri rekli no no, ne moze tamo amo i onda se desilo sta se desilo, kostunjavi pukao i dalje je sve lako, sad eto cisto da vidite globalno kako stvari stoje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija