Značajan porast obima saobraćaja na rekama u Srbiji

Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih devet meseci ove godine značajan porast obima teretnog saobraćaja na rekama u Srbiji.
Značajan porast obima saobraćaja na rekama u Srbiji
Foto: Pixabay
Do 30. septembra pretovareno je 8,65 miliona tona robe, što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine od 1,75 miliona tona. Uprkos niskom vodostaju, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama, pretovareno je 25,35 odsto više robe nego u prošlogodišnja prva tri kvartala. 
 
Najčešće pretovarena vrsta tereta, sa najznačajnijim povećanjem, jesu šljunak, pesak i kameni agregati. 
 
"Rude su na drugom mestu, zahvaljujući pojačanim aktivnostima u luci u Smederevu. Nafta i naftni derivati su treća najčešća vrsta robe, dok su žitarice zabeležile pad u količini pretovara i nalaze se na četvrtom mestu", navode u Agenciji. 
 
Skoro 72 procenta tereta pretovareno je u proglašenim lučkim područjima, što je, kažu u Agenciji, rezultat dosledne primene zakonske regulative i sprovođenja Akcionog plana Vlade Srbije za razvoj vodnog saobraćaja. 
 
Kada je reč o putničkom saobraćaju, navode, on je u prvih devet meseci 2018. godine rezultirao sa više od 1.000 pristajanja kruzera. Na šest međunarodnih putničkih pristaništa do 1. oktobra evidentirano je 1.034 pristajanja kruzera, odnosno 16,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Podaci Agencije za upravljanje lukama pokazuju da je broj putnika porastao za 21 odsto, pa je tako registrovano više od 142 hiljade upotreba obale od strane putnika. 
 
Najviše pristajanja kruzera, od početka sezone do 1. oktobra, zabeleženo je u Beogradu - 530, zatim u Novom Sadu 314 i u Donjem Milanovcu 131. Na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu 2018. godine, do kraja septembra pristala su 34 kruzera. Putnički saobraćaj tokom ove godine učestvovao je sa gotovo 12 odsto u ukupno ostvarenom prihodu od naplate lučkih i pristanišnih naknada. 
 
"Prateći pokazatelje i trend rasta u teretnom i putničkom saobraćaju, predviđanja Agencije su da će se do kraja godine u srpskim lukama pretovariti rekordnih 12 miliona tona tereta, dok se na međunarodnim putničkim pristaništima u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni očekuje više od 1.100 pristajanja kruzera", navodi se.
  • Лука Лабан

    22.10.2018 08:37
    Само кад се не превози горива па зато поскупи!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija