Novinarska udruženja preciznije definisala 13 zahteva za poboljšanje medijske scene

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM, uputila je danas Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima zahteve za poboljšanje medijske scene.
Novinarska udruženja preciznije definisala 13 zahteva za poboljšanje medijske scene
Foto: 021.rs
U pitanju je 13 zahteva koje je Tim za dijalog 16. avgusta uputio Koordinacionoj grupi, a koji su sada dodatno precizirani i vremenski oročeni na rok do kraja godine.
 
Udruženja su u dopisu upozorila Koordinacionu grupu da se na medijskoj sceni situacija iz dana u dan pogoršava, naročito kada su u pitanju napadi predstavnika vlasti na medije. 
 
"U tom smislu, prvi zahtev udruženja je da predstavnici vlast prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, ugrožavajući njihovu bezbednost", navela je Koalicija.
 
U ostalim zahtevima udruženja su zahtevala da Koordinaciono telo pismeno odgovori na prethodnih 13 zahteva, kao i da se usvoje, u skladu sa njihovim preporukama, novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koja javni sektor dodeljuje medijima, kao i uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.
 
Traženo je i da se lokalne samouprave posebnim dopisom podsete na obavezu dostavljanja podataka Registratoru, kao i da se razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou.
 
Udruženja su tražila i da nadležni organ lokalnim samoupravama uputi dopis koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima, u kojem će ih pozvati na poštovanje zakona i, kako navodi Koalicija, "napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja".
 
Na kraju, udruženja su zahtevala su da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.
 
Udruženja su istakla da će, na osnovu toga da li će i u kojoj meri zahtevi biti ispunjeni, odlučiti da li ima smisla nastaviti dijalog sa vlastima i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.
 
Na sledeći sastanak Tima za dijalog i Koordinacione grupe bi trebalo da budu pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i Saveta za borbu protiv korupcije. Novinarska i medijska udruženja su zahtevala da sastanku prisustvuje i predstavnik Južnih vesti, koji će prisutne upoznati sa činjenicama u vezi sa poreskom kontrolom ovog medija, koja je tumačena kao pritisak na medijske slobode.
  • Cen Zora

    22.10.2018 11:53
    AKS
    Ovo mi nešto miriše na AKS. Još im samo štrajk fali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.