Inženjeri: Svešće nas na nivo Udruženja golubara

Ukoliko poslanici usvoje novu verziju Zakona o planiranju i izgradnji, tehničku dokumentaciju za zgrade i kuće ubuduće će moći da rade samo projektni biroi registrovani kao pravna lica, ali ne i oni upisani kao preduzetnici.
Inženjeri: Svešće nas na nivo Udruženja golubara
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", posao će ih, takođe, dodatno i koštati. Uvodi se obaveza licenciranja privrednih društava na svake dve godine. Ispunjenost uslova za dobijanje licence proveravaće komisija Ministarstva građevine, a troškove licenciranja snosiće preduzeće.
 
"Izmenom člana 126. Zakona o planiranju i izgradnji, projektnim biroima, preduzetnicima oduzima se pravo na rad, a pravna lica će od ministarstva dobijati i svake dve godine obnavljati licencu", navodi Latinka Obradović, potpredsednica UO Inženjerske komore. 
 
Članovi Inženjerske komore protestovali su u ponedeljak pred Skupštinom Srbije zahtevajući od poslanika da ne usvoje predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, a od Ministarstva građevinarstva da odustane od namere da im preuzmu najvažniji posao, prenose "Novosti".
 
Predlog novog zakona Inženjerskoj komori oduzima pravo da izdaje i oduzima licence svojim kolegama. Taj posao Ministarstvo namerava da poveri komisiji koju bi ono formiralo.
 
"Hoće da struka ne odlučuje da li je neko povredio pravila. To je nečuveno. U Ministarstvu će pravnici odlučivati o licencama. Mi nismo sa druge strane države. Mi hoćemo da učestvujemo i da zakon bude kvalitetan. Ako nam uzmu ovlašćenja, mi ćemo biti na nivou Udruženja golubara. Nigde u Evropi ne postoji ovakvo rešenje. Jedino u Crnoj Gori tri ministarstva daju odobrenja inženjerima. Hoće komoru da izopšte iz struke. Izbaciće nas iz Evropske asocijacije inženjerskih komora", ističe Saljahudin Muratović, član Inženjerske komore.
 
Ministarstvo građevinarstva tvrdi da je rad Inženjerske komore dva puta bio blokiran i da se licence nisu izdavale. Inženjeri odgovaraju da nisu u pravu, da su oni dali 58.000 licenci i da su dosad 19 oduzeli.
 
Inženjerska komora traži i da se odustane od zahteva da i najmanja preduzeća moraju da imaju "veliku licencu", jer bi ih to previše koštalo.
  • ns

    23.10.2018 21:16
    @pa
    Nemaš pojma.
  • Inspektor Višekruna

    23.10.2018 17:06
    I još nešto!
    Golubari bi trebalo da podnesu tužbu zbog naslova!
  • Inspektor Višekruna

    23.10.2018 17:03
    Ma hajde!
    Stanje u komorama, klasterima i sl. je inače bilo dobro!
    Nemojte me zasmejavati!
    Koliko kuća se srušilo, jer je neki licencirani projektovao zgradu pored njih!
    Jel možda bilo licenciranih u "promenadi"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija