Đorđević: Država će imati nultu toleranciju prema siromaštvu

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da Srbija danas ima novu političku, ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja.
Đorđević: Država će imati nultu toleranciju prema siromaštvu
Foto: 021.rs
Kako je rekao, cilj uvođenja elektronske uprave, centralnog registra stanovništva i elektronskog sistema socijalnih karata je stvaranje snažnog mehanizma za sprovođenje vladine politike nulte tolerancije prema zloupotrebama i čvrste namera da osetljive kategorije dobiju zakonsku pomoć bez obzira da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne. 
 
"Slede dalje reforme, kao što je strukturna reforma javnih preduzeća i preispitivanje stvarne potrebne postojanja velikog broja državniih agencija i institucija uvedenih tokom prethodnog režima", ukazao je Đorđević govoreći na panelu o "Borbi protiv siromaštva i nejednakosti". 
 
On je istakao da su se reformski procesi u Srbiji prethodnih decenija odvijali u nepredvidivim geopolitičkim promenama i ratovima, koje su stvorile veliki jaz između bogatih i siromašnih. Početkom 21. veka politika u kojoj su se odvijali reformski procesi dovela je, kaže ministar, do uništvanja privrede, rekordne stope nezaposlenosti, rasta siromaštva, kriminala, korupcije, neuspešne privatizacije. 
 
Ističe da i pored takvog stanja, Srbija danas ima rekordan pad nezaposlenosti, koji iznosi ispod 12 odsto, a taj procenat, kaže ministar, nastavlja da pada. Đorđević je dodao da je cilj vlade nulta tolerancija prema siromaštvu i svake vrste nejednakosti. 
 
Danas je Srbija, ističe on, bolje mesto za život i investiranje, a tome je doprinela, navodi, bolja naplata poreza, štednja, fiskalna disciplina, stvaranje povoljnih uslova za investitore, otvaranje novih radnih mesta, pad nezaposlenosti, davanje koncesija putem javno-privatnog partnerstva. 
 
Budućnost je, ističe Đorđević, u edukaciji novih znanja, jer je, podvlači, obrazovana radna snaga najvažniji privredni resurs, te će država još više ulagati u inovativno preduzetništvo, a od velikih kompanija tražiti više pomoći za društvo. 
 
Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavnici privrede i javne uprave. 
  • Dede

    26.10.2018 20:24
    U Srbiji nema siromaštva :)
  • Bane

    24.10.2018 09:29
    Na kojim li je ovaj drogama???
  • Marijana

    23.10.2018 20:02
    Aaa
    Ako je nemoguće iskoreniti ga,onda daj da barem smanjimo procenat siromašnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.