FOTO: Srbija u plamenu, desetine hiljada ptica bez hrane i skloništa

Srbija se poslednjih meseci suočava sa brojnim požarima koje izazivaju nesavesni građani, a koji paleći suvu vegetaciju dovode u opasnost hiljade biljnih i životinjskih vrsta, retka staništa, zaštićena područja, privatnu imovinu, pa i ljudske živote.
Jožef Gergelj, ornitolog i fotograf prirode iz Sente, ovih dana se pripremao za dolazak ždralova koji na svom putu seobe redovno svraćaju u polja banatskog Potisja. No, sada će ih umesto mora trske i slatinskih pašnjaka dočekati negostoljubiva izgorela ravnica u kojoj nema niti zaklona, niti hrane, poručuju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
"Više od 30 godina u ovom ritu pratio sam život retkih i ugroženih ptica gnezdarica poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu. Ljudska nebriga i bahatost glavna su pretnja po opstanak Planete, pa i samog čoveka", kaže Joška Gergelj.
 
Od kraja leta širom Srbije gorele su njive, pašnjaci, livade, tršćaci, šume, pa čak i voćnjaci. Bilo je i ljudskih žrtava, a javnost je burno reagovala na svako novo saznanje o podmetnutim požarima.
 
"Ove jeseni izgorele su ogromne površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš-Nere, Okanja, Carske bare, Titelskog brega, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Milioni života biljaka i životinja nepovratno su izgubljeni. Naše ptice selice neće imati gde da se vrate na proleće, a desetine hiljada ptica koje zimuju u Srbiji ostale su bez zaklona i hrane. Posebno su ugožene ptice koje žive u pojasevima stare i visoke trske koji su za njih jedinstven dom", objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
 
Paljenje žetvenih ostataka i suve vegetacije ozbiljan je prekršaj koji je sa razlogom zabranjen. Ali, čini se da ne postoji dobar mehanizam za kontrolu i sprečavanje ovakvog pogubnog ljudskog delovanja. Iako dobar deo naših polja, makar na papiru, nadziru poljočuvarske i lovočuvarske službe koje bi morale da budu prvi i glavni izvor informacija, ove godine vatrogasne službe beleže rekordan broj poziva za pomoć.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve građane da budu savesni i odgovorni prema sebi i svojoj okolini tako što neće paliti vatru u prirodi, ali i tako što će svaki takav prekršaj prijaviti policiji i vatrogascima.
 
  • dzungla

    06.11.2018 10:47
    Bojim se ovdasnjih ljudi koji truju ptice i pale vatre . Kakvi to "ljudi" ovde zive ?
  • NS

    06.11.2018 10:04
    Za podmetanje požara postoje sankcije - samo treba primeniti zakon. Ali, tako ovaj narod želi i od toga ne možemo pobeći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.