Opasan falsifikat šampona "kosili"

Plagijat popularnog "Neveninog" šampona "kosili" iz Makedonije opasan je po zdravlje. Povučen je iz prodaje u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

Prve analize koje je obavila laboratorija makedonskog Instituta za javno zdravlja pokazale su da plagijat bebi-šampona "kosili" koji proizvodi firma "Fobas" iz Skoplja sadrži bakteriju iz roda pseudomonas.

 

Na zvaničnom sajtu Državnog sanitarnog i zdravstvenog inspektorata piše da je ovaj plagijat kancerogen i da se povlači iz prodaje. Takođe su naveli da će sve zatečene količine uništiti.

Leskovačka fabrika "Nevena" upozorila je da su se na tržištu pojavili plagijati njihovog bebi-šampona. Makedonski zvanični organi su reagovali tek posle pisanja medija i nakon ispitivanja zabranili promet plagijata u trgovinama i apotekama. Uvoz ovih proizvoda, kako saznaju Novosti, zabranjen je u BiH i Crnoj Gori, a oni koji su se našli na tržištu, stavljeni su van prometa.

U našoj zemlji do sada nije pronađen nijedan plagijat makedonskih proizvođača, ali upozoravaju se roditelji da obrate pažnju jer pakovanje proizvoda namerno liči na orginal, s tim što je znatno jeftiniji. U pitanju su čak dva plagijata, jedan je identičan u svemu kao šampon "kosili", samo se kao prozvođač navodi "Fobas", dok drugi pod nazivom "andros", ali u identičnoj ambalaži proizvodi kompanija "Andros" iz Ohrida.

Ovaj traženi brend "Nevena" proizvodi po licenci švajcarske kuće "Greter". Rukovodstvo leskovačke fabrike tužilo je preduzeća "Fobas" i "Andros" zbog falsifikata dok je "Greter" poveo spor sa makedonskim Zavodom za zaštitu intelektualne svojine zbog "ćutanja administracije".

Formalin kao konzervans

Tehnolozi leskovačke fabrije ranije su upozorili na štetnost ovih proizvoda.

"Razlikuju se po boji i viskoznosti, povremeno su gelasti, povremeno tečni, i, što je najvažnije, utvrdili smo da kao konzervans koriste formalin, koji je kancerogen, zato se iako najjeftiniji na tržištu više se ne koristi ni za proizvode kućne hemije, a kamoli u kozmetici za bebe", kažu tehnolozi.

  • Sampon

    04.11.2012 10:49
    Tehnolozi lazu da se formalin ne koristi u kozmetici!U svim 'jeftinim'samponima sa razlicitim aromama(kopriva,kamilica..)se nalazi formaldehid,nije kancoregen i ima ga jako malo(na 500 litara ide 20 grama)Pobogu,radio sam 20 god.taj posao i jedino sto je istina da se nestavlja u'dechiju kozmetiku'.Znate ono kad perete kosu pa vas peckaju ochi,to je formaldehid..a deca naravno da vriste od placha kad ih kupate sa tako nekim shamponima,bez brige..nije opasno kolko je naduvan tekst!!Nego da upitam ja te tehnologe sta se stavlja u'RAID'i slicne sprejeve koje unistavaju bubasvabe?!Poznato je da te bube prezivljavaju atomsku bombu i nuklearni udar..a ovaj sprej ih ubija,nekontam nista-hahaha..pozz!!
  • Virvirak

    03.11.2012 21:38
    Ni bebe im više nisu svetinja!
  • MIlan

    03.11.2012 10:45
    *Kancerogen* mozda je malo bolje da kazu *radioaktivan* - da se vise uplase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija