Čobanu: Udžbenik ne promoviše homoseksualnost

Udžbenik iz seksualnog obrazovanja već je izazvao reakcije desničarskih stranaka i poketa, kojima je zasmetalo što je homoseksualnost definisan kao normalna pojava.
Demokratska stranka Srbije zatražila je danas ostavku pokrajinske sekretarke za omladinu Marinike Čobanu, zbog po njima, spornog sadržaja udžbenika o seksualnom obrazovanju za koji tvrde da propagira homoseksualnost.

Marinika Čobanu kaže za Radio 021 da nije ni očekivala da će jedna ovakva inicijativa proći bez problema, inače bi takvi sadržaji mnogo ranije postojali u školama. Ona preporučuje svima da prvo pročitaju pažljivo udžbenik pre nego što daju sebi za pravo da ga komentarišu, dodajući da u ovome vidi čisto politički stav, budući da je, kako ona navodi, DSS blizak pokretu Dveri, te je ovakva reakcija ne čudi.

"Nismo dobili nijedan negativan komentar od stručnih ljudi, lekara, urologa, epidemiologa, psihologa, naprotiv, dobili smo podršku. Mislim da je ovo politički stav koji ne treba da zadire u naš posao i našu nadležnost", objašnjava ona. Ona navodi da se u poglavlju seksualnost čoveka istorijski objašnjava kako nastaje homoseksualnost, gde se oni pozivaju na Svetsku zdravstvenu organizaciju koja je homoseksualnost skinula sa liste bolesti.

Na pitanje šta misli da je DSS-u najviše zasmetalo u udžbeniku, ona kaže da je to rečenica  u kojoj je homoseksualnost definisana kao "normalna i pozitivna varijacija ljudske seksualnosti". "U zdravstvenom kontekstu to znači da u homoseksualnom odnosu nema posledica mentalne vrste. Samim tim što ne postoji mogućnost reprodukcije, onda nema ni rizika te vrste", objašnjava ona za 021.

Portparol pokrajinskog odbora DSS-a Milenko Jovanov kaže za Radio 021 da je reč o udžbeniku koji on vidi kao propagandno sredstvo kojim se "na jasan način propagira homoseksualnost kao opredeljenje". "Očigledno je da ta knjiga služi za indoktrinaciju dece, a ne za njihovo seksualno vaspitanje. Pokrajinska sekretarka je iskoristitla udžbenik da bi propagirala svoje političko opredeljenje".

Rečenice koje su njemu zasmetale su da je nekad homoseksualnost bio bolest, a da je danas to normalno ponašanje i da je nastao u periodu kada su se lovci vraćali iz lova "pa su se zajedno veselili".

Udžbenik je zasmetao i desničarskom pokret "Naši" koji zahteva od Vlade Srbije hitno povlačenje udžbenika "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". "Ovaj udžbenik je rađen po uzoru na najgnusnije školske udžbenike kakvi se rade po EU, a uključuje različite negativne i antihrišćanske definicije porodičnih i bračnih odnosa, kao i ilustracije dva dečaka sa ciljem prikaza "homoseksualnog" odnosa", naveli su u saopštenju.

Podsetimo, u deset vojvođanskih srednjih škola je u novoj školskoj godini uveden izborni predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju čime će oko 1.200 učenika drugog razreda imati priliku da, kroz rad sa edukatorima, obrade teme iz reproduktivnog zdravlja, seksualnog obrazovanja, rodnih i ljudskih prava.

Taj ogledni projekat je skoro godinu dana pripremao Pokrajinski sekretarijat za omladinu, zajedno sa Radnom grupom eksperata iz ginekologije, urologije, epidemiologije, psihologije i omladinskog rada. (Suzana Stojićević)

  • harkov

    10.10.2013 18:13
    Moj sat ne kosta nista,niti imam ikakve sate osim onog na ruci, ali mozda bi odgovor na tvoje pitanje mogao da nadjes u paranoidnim projekcijama i sizoidnim epizodama u tvojoj glavi gde su svi oko tebe placenici,izdajnici,spijuni itd,pa nek ti je sa srecom.
  • AVAV

    10.10.2013 12:39
    @HARK
    Znači ti si ne aktivista koji se samo čudi, a znaš šta neko najbolje zna i samo pratiš konverzaciju :D. Meni se sada prirodno nameće pitanje, koliko košta sat tvoje neutralne ne aktivnosti?
  • harkov

    10.10.2013 11:15
    @Manda - @Harkov
    Ja ne spadam u tu populaciju, niti sam neki aktivista, samo se cudim ljudskoj gluposti u dosadasnjim komentarima koje sam citao ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija