Prva pravosnažna presuda u Vojvodini za prebijanje gej aktiviste

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je proglasio krivim Predraga Prgića iz Bečeja za napad na LGBT aktivistu Daniela Pintera 17. septembra 2010. godine u diskoteci "Stejdž" u Bečeju.
Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je proglasio krivim Predraga Prgića iz Bečeja za napad na LGBT aktivistu Daniela Pintera 17. septembra 2010. godine u diskoteci "Stejdž" u Bečeju.

Prgiću je naloženo da oštećenom isplati iznos od 138.000 dinara na ime pretrpljenih fizičkih bolova, straha i duševnih bolova zbog naruženosti nastalih usled fizičkog napada.

Ovo je prva presuda u parničnom postupku u Vojvodini koja se tiče napada na LGBT aktivistu zbog njegove seksualne orijentacije.

U obrazloženju prvostepene presude, između ostalog, stoji da je Pinter tada bio član Gej – strejt alijanse, koja je zakazala promotivnu tribinu o Paradi ponosa u Bečeju za 1. oktobra 2010. godine. To je bilo prvi put da se takva tribina organizuje na teritoriji te opštine. Kao aktivni član Gej – strejt alijanse, Pinter je transparentno radio u okviru ove kampanje, nastojeći da nadležne u opštinskoj vlasti , kao i širu javnost, ubedi u ispravnost i potrebu tribine ovakvog sadržaja. Mesecima ranije, Pinterovo ime, zajedno sa fotografijama njegovog lika pojavljivalo se u štampi i drugim medijima.

Predrag Prgić je član navijačke grupe "Bekrije Bečej", a članovi ove navijačke grupe protivili su se održavanju tribine o Paradi, te su tražili od opštinske vlasti, građana i crkve da ne dozvole održavanje ove tribine. Mesecima ranije, Prgić i njegovi prijatelji sa Fejsbuka razmenjivali su poruke mržnje i netrpeljivosti prema gejevima. Prgić je na Fejsbuku pisao i sledeće : "Treba svi lepo palice i štangle u šake i samo udri, slomi da peder ne postoji! , 'Ubi pedera! ' i slično.

Dana 17. septembra 2010. Pinter je u diskoteci "Stejdž" u Bečeju otišao na podijum da igra. On je plesao u blizini mesta gde su sedeli Prgić i njegovi prijatelji. Isprovociran Pinterovim plesom, Prgić ga je udario pesnicom u predelu glave, nanevši mu povredu u vidu otvorene rane u predelu desne obrve.

  • Mira

    10.01.2014 12:12
    Horor..
    Pitam: kada će se konačno stati na put huliganima koji prebijaju građane po ulicama Novog Sada?? Da li su počinioci možda "zaštićena vrsta"?!
  • Svetlana

    10.01.2014 09:20
    Osvrt
    @Jelena, divan odgovor! Mogli biste malo više o temi aktivizma i mogućnosti ličnog afirmisanja da pišete u medijima, budući da jako lepo i jasno objašnjavate.
    @S, takođe veoma lep komentar, sa manje reči, ali ne sa manje značenja.

    Apel redakciji 021: Molim malo više tekstova o traženju ljudskih prava lgbt osoba i načinu na koji to traže. Potrebno je ljude osvestiti o tome zbog čega ove osobe baš na ovaj način traže svoja prava, jer kako druga strana vidi, radite šta hoćete kod kuće, nemojte da ja vidim. I to je kao poštovanje njihovih prava!?! Nije šija nego vrat!

    Pohvale za pravičnu presudu.
  • Tja

    10.01.2014 08:56
    R-evolver
    Potpuno sam siguran da je je presuda pala jer je ovaj ipak "aktivista". Inace, mislim da bi samo trebalo doneti zakon neki o samoodbrani, pa neka bilo ko pokusa da napadne bilo kog drugog iz takvih razloga, dal on bio lbgt, hetero, marsovac, meni je svejedno, meni su ljudi ljudi, osim napacenih debila koji su ga tukli zbog svojih predrasuda. Pa sledeci put lepo beng beng i eto ekspresne presude. Da se razumemo, ne bih voleo da to takvih stvari uopste dolazi, ali kada te sistem vrati u doba divljeg zapada, jedino pametno je da nabavis sesir, mamuze i revolver, pa kad ti neki majmun glumi serifa, ti i njega i zamenika, da ne napravis tu gresku iz poznate rege pesme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija